Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rómom v Seredi zamurovali vchod: Znečisťovali okolie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Mesto Sereď zamurovalo vchod v betónovom plote do areálu pri cukrovare, kde žijú Rómovia. Informuje o tom denník Pravda. Ľudia z lokality sa odteraz môžu dostať za brány areálu už len jedným vchodom.

Sereď svoj zásah odôvodňuje tým, že Rómovia znečisťovali okolie a neplatili smetné. Rómovia upozorňujú, že mesto obmedzilo prístup pre sanitky. Bez druhého vchodu sa cítia ako väzni. Podľa primátora Martina Tomčányiho museli takto konať pre vyššiu bezpečnosť a poriadok. Ľudia, ktorí sa prechádzali po neďalekej hrádzi, sa sťažovali na oplzlosti, neporiadok a špinu. Okolie hrdzavej brány, ktorá je dnes zamurovaná, bolo veľkým smetiskom.

„Toto je definitívne riešenie. Dnes je tam už poriadok a nebudú sa ďalej tvoriť dlhy za smeti. Rómom pristavíme do dvora veľkokapacitný kontajner, ktorý sa vynesie až vtedy, keď zaplatia,“ uviedol pre Pravdu primátor. Keď obyvatelia nebudú mať peniaze, môžu to podľa Tomčányiho vynahradiť na verejnoprospešných prácach, napríklad zametaním ulíc. Povedal, že na zamurovaní sa mesto vopred dohodlo s vajdom. Vajda to naozaj odobril, no denníku Pravda tvrdil, že nemal inú možnosť.

Tesne pri bývalej bráne býva šesťdesiatnička Júlia Lakatošová. Tvrdila, že má choré srdce a často k nej cez zadný vchod chodila sanitka. „Ako teraz bude ku mne chodiť? Bola som ochotná a stále som ochotná zaplatiť bránu z vlastného vrecka. Ale nikto sa so mnou nebavil, dali sem panely, tehly a hotovo. Veď toto je rasizmus,“ povedala. „Sme tu ako v base. Keby nám tam dali aspoň malé dvere, aby sme mohli ísť k rieke deti okúpať. Takto nás chcú úplne izolovať,“ zaznievalo podľa Pravdy z podráždeného hlúčika. Rómovia v areáli vlastnia budovy, nie však pozemky. Ich súčasný majiteľ – seredský cukrovar to zatiaľ riešiť nemieni a nevyberá nájomné.

Múry okolo rómskych usadlostí sa začali pred pár rokmi stavať vo viacerých dedinách a mestách na východnom Slovensku – v Ostrovanoch, Sečovciach, Trebišove, Lomničke. Jeden postavili napríklad v Michalovciach pri časti zvanej Angi mlyn. Samospráva tvrdila, že nový múr má okrem iného aj športové využitie, pre squash alebo basketbal. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva preto požaduje, aby sa do stavebného zákona dostal zákaz priestorovej a sociálnej segregácie. Tvorcovia nového stavebného zákona sa takýmto zákazom zatiaľ nezaoberali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu