Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Plán Smeru ako výrazne ušetriť v kríze: Veľké škrty v sociálnych dávkach!

Peter Kažimír, Robert Fico
Peter Kažimír, Robert Fico

BRATISLAVA – Neustále sa špekuluje nad tým, kde chce nová vláda získať na úsporný balík 1,3 miliardy eur. O tom, že sa zdaní luxus hovorí Smer už dávno, no prekvapujúce je, že by mohli siahnuť aj na sociálne dávky. Informuje o tom dnes denník Sme.

Podľa analytika Radovana Ďuranu (INESS) môže  na prevádzke štátu vláda ušetriť  na adresnejších sociálnych dávkach. Potvrdzujú to aj vyjadrenia poslancov. „Určite sa pozrieme na dávky pre rodiny,“ vyjadril sa Branislav Ondruš, podľa neho by dávky mali dostávať iba tí, pre ktorých sú naozaj určené.
„Luxus plošného poskytovania sociálnych dávok sa skončil,“ uviedol pre denník horúci favorit na post ministra financií Peter Kažimír.

Návrh ozdravného balíka vypracovali analytici z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS. V niektorých opatreniach navrhujú škrtať ráznejšie než to vo svojej štúdii odporúčajú ekonómovia Ľudovít Ódor a Michal Horváth, čím by vláda získala ďalších 650 miliónov eur. Všetky opatrenia majú jediný cieľ, zabrániť Smeru-SD zvyšovať dane.

Ekonómovia Ľudo Ódor a Michal Horváth už vo svojej štúdii vyčíslili, že štát by ušetril 350 miliónov eur, ak by prestal podporovať dávkami lepšie zarábajúcich, čo by mali byť ľudia s príjmom asi nad 800 eur mesačne. Naopak analytici inštitútu INESS by rodičovský príspevok škrtli štvrtine poberateľov s najvyšším príjmom. Ani príspevok pri narodení dieťaťa by nedostalo horných 40 percent, teda tí, ktorí majú vyšší príjem, ako je priemerná mzda. Príspevok pri narodení dieťaťa by zrušili úplne.

Ekonómovia z inštitútu INESS by šli ešte ďalej, predkladajú opatrenia na ušetrenie ďalších 647 miliónov eur. Znížili by výdavky na dotácie hypoték pre mladých a zrušili by štátnu prémiu k stavebnému sporeniu. Navrhované zrušenie vianočného dôchodku Smer odmieta.

Podľa denníka Sme by sa zmeny mohli týkať týchto príspevkov:

 Obmedzenie by sa týkalo:  
 príspevok a príplatok pri narodení dieťaťa

 151,37 eura na jedno dieťa

 rodičovský príspevok
 194,7 eura na prvé narodené dieťa, na každé  ďalšie  sa zvyšuje o 25 %
 
 prídavky na dieťa  
 mesačne 22,54 eura na každé nezaopatrené dieťa
 
 daňový bonus
 O 243,18 eura si mohol daňovníkovi znížiť daň za     rok  2011
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu