Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bratislava zmení tvár: Takto bude vyzerať nová štvrť pod hradom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Juraj Almássy, Peter Bouda, Richard Čečetka, Ivan Masár)

BRATISLAVA - Prostredie, ktoré je živé 24 hodín denne, plné obchodov a kaviarní, s pešou zónou, trhoviskom, lávkou nad Dunajom a množstvom zelene. Takto by mal podľa investorov a architektov vyzerať Zuckermandel, ktorý bude súčasťou bratislavského nábrežia.

"Mestskú nábrežnú komunikáciu netreba odpísať, ale dať jej iný zmysel. Vytvoriť z toho jeden normálny mestský bulvár," povedal na utorkovej (13.3.) prezentácii investičného projektu verejnosti v Primaciálnom paláci architekt Peter Bouda.
      
Zuckermandel by mal vyrásť v bratislavskom Podhradí, v priestore od tunela na Nábreží armádneho generála Ludvika Svobodu po historickú štruktúru. "Chceme vrátiť život na parkovisko, ktoré stredu mesta nedáva žiadnu hodnotu a nikoho tam neťahá," uviedol počas prezentácie výkonný riaditeľ J&T Real Estate Pavel Pelikán, ktorá pozemok kúpila vo februári pred desiatimi rokmi. V minulosti projekt pozastavili kvôli kríze.
      
Investor teraz počíta s výstavbou približne 230 bytov pre asi 800 obyvateľov. Podľa architekta Boudu by tam však mali byť aj budovy, ktoré počas dňa, keď sú obyvatelia v práci, štvrť oživia. "Nejaké úrady, kaviarne, služby, potraviny. Tie nie sú v tejto lokalite od Eurovey až po Karlovu Ves," poznamenal. Mestská zástavba by sa mala skladať z blokov rôznych architektúr a plánovaná pešia zóna by z niektorých častí vylúčila dopravu. Podľa Boudu je dôležité prepojiť hradný kopec s nábrežím a vytvoriť v lokalite veľké množstvo zelene. "Územný plán predpisoval určité metre štvorcové, my sme ich zdvojnásobili," podotkol. V rámci projektu sa plánuje aj ekologická revitalizácia pôvodného biotopu hradného brala. Architekti chcú tiež v lokalite vybudovať lávku, širokú asi 15 metrov, ktorá by končila kaviarňou nad Dunajom. "To je vždy obľúbený fragment," dodal Bouda.
      
Matej Vagač z iniciatívy Bratislava otvorene počas diskusie poznamenal, že priestor je mestskou pamiatkovou rezerváciou a projekt túto skutočnosť nereflektuje. "Narátal som minimálne desať podlaží. Sú to obrovské hmoty, ktoré dobre vyzerajú, ale my tam nebudeme lietať helikoptérou," uviedol. Podľa architekta Ivana Masára je Zuckermandel územie, na ktorom už nie je čo chrániť. "V pamiatkovej rezervácii sa na prázdnom mieste môže postaviť aj nový dom, ktorý by mal reflektovať svoje okolie. Tu však nie sme v historickej zástavbe, tu niekto zbúral celú štvrť a treba ju nahradiť," oponoval. Územný plán navyše predpisuje výšky, ktoré architekti podľa vlastných slov úplne nedočerpali. "Stanovujú 191 m n. m., náš najvyšší bod je 176,5 metra n. m. s tým, že smerom k pôvodnej zástavbe to klesá," vysvetlil Bouda.
      
Verejnosť sa v lokalite obáva aj problémovej dopravy. Okrem existujúceho River Parku totiž pribudne Zuckermandel aj ďalší projekt Vydrica. Doprava je pritom zhustená už dnes. "Na území od Nového mosta po tunel vznikne 2000 parkovacích miest," odhadol Vagač s tým, že pribudnú aj svetelné križovatky, čo dopravu ešte spomalí. Aj podľa Masára je doprava v zlom stave, na tento objem je však potrebných 930 parkovacích miest, čo je menej ako dovoľuje územný plán zón. Primátor Milan Ftáčnik poznamenal, že situáciu bude mesto riešiť s pomocou dopravno-kapacitného posúdenia. "Budeme musieť mať dokument, ktorý nás ubezpečí v tom, že tie cesty to znesú. Ak to neznesú, tak možno to štvrtinové zníženie oproti územnému plánu zón bude mať charakter 40 percentného zníženia... alebo bude musieť urobiť investor dodatočné opatrenia," vysvetlil. V prvej polovici tohto roku by sa mal územný plán zón prehodnotiť, či zodpovedá súčasnej dobe.
      
Oproti Vydrici, kde je už vydané územné rozhodnutie, je Zuckermandel zatiaľ vo fáze investičného zámeru. Projekt bude publikovaný aj na stránke hlavného mesta, kde sa budú môcť Bratislavčania zapojiť do diskusie a uvádzať svoje požiadavky. Tie by mal investor rešpektovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu