Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Máte ušetrené peniaze a chcete na nich zarobiť? Tu je 5 tipov, ako na to!

Ilustračné foto Advertoriál Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Termínované vklady, ktoré okrem istoty kedysi predstavovali aj zaujímavé úroky, sú dnes už pomaly minulosťou. Vzniknutá situácia sa zrejme príliš skoro nezmení. Prečo teda neskúsiť niečo iné, nové? Predstavujeme vám 5 možností na dlhodobejšie investovanie – stačí si len vybrať.

Nehnuteľnosti sú stále v trende

Panorama City
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Pomerne obľúbeným spôsobom investície je kúpa bytu, garáže či záhrady. Stále častejšie však počúvame o tvoriacej sa „bubline“ na trhu nehnuteľností. Podľa finančného analytika J&T Banky Stanislava Pánisa sa jej však zrejme netreba obávať. ,,To, či naozaj vznikla, sa pri každej bubline vždy dozvieme až ex-post. Aktuálne síce ceny nehnuteľností rastú, no rastú aj príjmy obyvateľstva. Ceny nehnuteľností sú tak v relatívnom pomere k platom najlacnejšie za ostatnú dekádu. Navyše, dostupnosť úverov sa zlepšuje, keďže úrokové sadzby klesli na historické minimá. 

Ak teda máte poruke väčšiu sumu peňazí, alebo sa nebránite hypotéke, stojí táto možnosť za zváženie. ,,Vývoj na realitnom trhu tak nemožno označiť za úplne odtrhnutý od reality. Ani špekulatívne nákupy sa nedejú v takej veľkej miere ako v predkrízovom období. Ceny nehnuteľností tak majú zatiaľ priestor pre ďalší rast,“ dodáva Stanislav Pánis.

Zlato je overené tisícročiami

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ak sa nechystáte peniaze najbližšie roky použiť, ale chcete si ich ušetriť „na horšie časy“, prípadne ich dokonca zanechať ako dedičstvo, zlato je vhodná forma investície. Samozrejme, aj cena drahého kovu rôzne stúpa a klesá, ale najmä počas turbulentných čias ide podľa Stanislava Pánisa o stávku na istotu. Ak máte voľné peniaze, pokojne časť z nich investujte aj týmto spôsobom. A ako zlato vlastne kupovať?

,,Najkonzervatívnejšou a najistejšou možnosťou je fyzický nákup zlatých tehličiek alebo mincí. Sú s tým však spojené zvýšené náklady. Cena mincí aj tehličiek je oproti reálnej trhovej cene samotného zlata vyššia, a naopak, v prípade predaja nižšia. Ďalšie náklady sú spojené s ich skladovaním v trezoroch či bezpečnostných schránkach,“ upozorňuje Stanislav Pánis. Okrem kúpy hmotného zlata si môžete kúpiť to „papierové“ formou zlatých certifikátov, futures kontraktov či ETF fondov. Podľa analytika sa tiež zvykne investovať do akcií spoločností, ktoré sa zaoberajú jeho ťažbou, dodáva analytik.

Cenné papiere - jednoduchšie, ako ste si mysleli

Eurovea
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Eurovea)

Možno pre vás predstavujú neznámu oblasť, no to sa môže ľahko zmeniť. Investovať sa dá aj do konkrétnych slovenských projektov, ktorým veríte. Príkladom sú dlhopisy bratislavského polyfunkčného centra Eurovea. „Je to dobrý spôsob, ako urobiť konkrétny krok nielen k efektívnemu uloženiu voľných financií, ale zároveň týmto spôsobom podporiť aj domácu ekonomiku. Bežný investor má súčasne lepší prehľad a vidí, na čo sa peniaze používajú. To pri investovaní do zahraničných fondov a subjektov nie je úplne možné,“ vysvetľuje analytik.

Výhodou slovenského trhu korporátnych dlhopisov je relatívna izolácia od diania vo svete. Ekonomické šoky v zahraničí tak naň nemajú príliš veľký vplyv. Treba však rátať s tým, že peniaze investujete na dlhšiu dobu a dočasne môže hodnota portfólia aj mierne poklesnúť. Podľa štatistík za ostatné storočie by ste však v konečnom dôsledku mali byť v slušnom pluse. ,,Jasne ukazujú, že v dlhom časovom horizonte prinášajú dlhopisy kladné reálne zhodnotenie, na rozdiel od konzervatívnych sporiacich riešení,“ dopĺňa Stanislav Pánis.

Starožitnosti - kúsok histórie u vás doma

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ak sa zaujímate o históriu, skúste spojiť príjemné a užitočným a popozerajte sa po zaujímavých kúskoch. Nemusíte pritom mať státisíce eur. Zaujímavé kúsky nájdete aj za oveľa menej peňazí. Ich výhodou je, že aj keď je situácia na akciových trhoch neistá, starožitnosti si pravdepodobne udržia hodnotu. I v tomto prípade sa však podľa Stanislava Pánisa nájdu riziká:,,Slabou stránkou kúpy zberateľských predmetov je predovšetkým nízka likvidita, nákup falzifikátov, krádeže, alebo strata popularity určitého smeru alebo autora.“ Možno ale budete mať šťastie tak, ako nemenovaný muž z Pensylvánie, ktorý kúpil starý obraz presne za štyri doláre. Získal však oveľa viac – medzi maľbou a rámom našiel originálny výtlačok Deklarácie nezávislosti. Ten sa neskôr na aukcii predal za takmer dva a pol milióna dolárov. Keďže však ľudia oveľa častejšie ako skrytý poklad kúpia falzifikát či bezcenný kúsok, analytik odporúča poradiť sa s profesionálmi z galérií, aukčných domov či bánk. 

Umenie - investícia aj okrasa domova

Ľudovít Fulla - Blumentál
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: www.soga.sk)

Máte v sebe kus milovníka umenia? Potom to môžete risknúť a investovať hoci do slovenských umelcov. Veď neraz získate originálny obraz takmer za cenu reprodukcie z obchodu. A zatiaľ čo jej hodnota už nikdy neporastie, cena originálu stúpnuť určite môže. Príkladom sú umelci ako Ľudovít Fulla, Martin Benka, Cyprián Majerník alebo Mikuláš Galanda, ktorých diela sa dnes predávajú ze desaťtisíce eur. Okrem vášho vkusu vám vo výbere môžu pomôcť faktory ako ocenenia, ktoré umelec získal, množstvo jeho výstav a v prípade zavedených tvorcov aj vývoj cien ich diel. Ak chcete zvýšiť svoje šance na rast jeho hodnoty, prekonzultujte svoj výber s odborníkom na investovanie do umenia. 

Článok sme priniesli v spolupráci so spoločnosťou J&T Banka

Viac o téme: ZlatoInvestovanieDlhopis Eurovea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu