Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Kysuci sú dvojmetrové ľadochody, odstrel nepomôže

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

KYSUCE/ŽILINA – Odstrel dvojmetrových ľadochodov hromadiacich sa na rieke Kysuci pri obci Dunajov nepomôže, Kysuca je totiž premrznutá až ku dnu.

Situáciu prišli dnes do Dunajova posúdiť pyrotechnici hasičskej záchrannej brigády z Humenného. „Pyrotechnici nám neodporúčajú odstreľovať tieto ľadochody, lebo Kysuca je premrznutá až na dno a preto má veľmi nízky prietok. Ak by sme to odstrelili, možno by sa to ďalej ani neposunulo a ak by sa to aj posunulo, tak sa to zastaví na ochodnickom moste a spôsobilo by to problémy v Ochodnici aj v Povine,“ vysvetlil prednosta žilinského obvodného úradu Ján Sága.

Ľadmi na rieke Kysuci nedokázali pohnúť ani ťažké mechanizmy, Povodie Váhu to skúšalo bagrami aj UDS strojmi. Podľa Ságu sa momentálne nedá nič viac spraviť. „Uvidíme, ako sa situácia vyvinie, lebo toto už ťažko je v ľudských silách, to už bude rozhodovať príroda, či sa voda vybreží v Dunajove alebo v Povine, alebo sa nevybreží. Možno v utorok alebo stredu, keď sa oteplí, ľadochody sa uvoľnia,“ dodal Sága.

Tretí povodňový stupeň pre topiaci sa sneh a skrížené ľady stále hlási 18 obcí na Kysuciach, Hornom Považí a Orave. V Oravskej Lesnej ľadová povodeň v sobotu zaplavila pivnice a autá, v Zborove nad Bystricou poškodila mosty. Podľa prednostu žilinského obvodného úradu Jána Ságu situácia vo väčšine obcí je už stabilizovaná, v mnohých ešte pracuje ťažká technika. Pásové bagre, pavúky a UDS stroje tam prerážajú korytá potokov a vyťahujú z nich nakopené a vzpriečené ľadové kryhy.

Tretí povodňový stupeň stále platí v obciach Oravská Lesná, Oravská Polhora a Mútne v obvode Námestovo, v Novej Bystrici, Makove, Zborove nad Bystricou, Krásne nad Kysucou, Dlhej nad Kysucou a Dunajove v obvode Čadca a v Terchovej, Belej, Varíne, Stráži, Lodne, Rudinskej, Rudine, Štiavniku a Ochodnici v obvode Žilina. Zázrivá v obvode Dolný Kubín znížila stupeň povodňovej aktivity na dvojku, Rudinka na Kysuciach povodňovú aktivitu odvolala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu