Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Situáciu stále komplikujú ľadové zápchy, zvyšujú sa hladiny

Ľadochody hromadiace sa na rieke Kysuci
Ľadochody hromadiace sa na rieke Kysuci (Zdroj: SITA,)

BRATISLAVA - Situáciu na vodných tokoch na viacerých miestach Slovenska komplikujú ľadové zápchy, ktoré sa začali vytvárať v dôsledku oteplenia počas minulého víkendu. Uviedol to manažér pre mediálnu komunikáciu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava.

Počas uplynulého víkendu sa oteplilo, stúpla hladina vodných tokov, začali sa nahromaďovať ľady a tie sa následne začali hýbať. "Na miestach, kde to je potrebné a technicky možné, pracovníci SVP situáciu pravidelne monitorujú a uvoľňujú vodné toky," informoval ďalej Machava.

Ako uviedol, zvýšené stupne povodňovej aktivity boli vyhlásené na tokoch na severnom Slovensku. Komplikovaná situácia je na toku Kysuca v Čadci - Horelici, na rozhraní Dunajova a Kysuckého Lieskovca a v obci Povina. "Na všetkých miestach ľadové zápchy zdúvajú hladinu rieky," dodal manažér. Pracovníci SVP však v súčasnosti podľa neho nemajú k dispozícii technické prostriedky, ktoré by mohli porušiť ľadovú masu. Ako krajné riešenie prichádza do úvahy riadený odstrel, ktorý by bol však neúčinný, pretože v rieke je málo vody a masa ľadu by nemala ako odplávať. "Slovenský vodohospodársky podnik počas víkendu zasahoval aj v obci Oravská Lesná, kde pomocou ťažkej techniky ľadové kryhy odstraňoval a tým uvoľnil tok, pričom práce pokračujú aj dnes," uviedol Machava.

Na riekach Hron a Ipeľ vodné hladiny tiež stúpajú, na riekach Slaná a Rimava je situácia v súčasnosti ustálená. Hladiny riek však podľa Machavu ovplyvňujú ustupujúce ľadové kryhy. "Celkové zamrznutie je v povodí Rimavy, pričom na jej toku, ako aj na Hrone a Ipli tečie voda po ľade," dodal. Vplyvom pretrvávajúceho oteplenia sa podľa neho začal 25. februára výrazne topiť sneh a ľad, v dôsledku čoho bol v obci Petrová v okrese Bardejov zatarasený tok Kamanec, čo spôsobilo vzdutie hladiny. "Poobede obec Petrová vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity," uzavrel Machava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu