Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Letecká dovolenka už len s 15 kilovým kufrom, za ťažší zaplatíte 30 €!

Zo Slovenska lieta Travel Service štyrmi Boeingami 737-800
Zo Slovenska lieta Travel Service štyrmi Boeingami 737-800

BRATISLAVA - Travel Service, dominantný chartrový prepravca v Českej republike i na Slovensku, mení od 1. mája váhový limit pre bezplatnú batožinu. Na letnú dovolenku si tak musíte zbaliť kufor o 5 kg ľahší než vlani, inak si priplatíte.

S leteckou spoločnosťou Travel Service sa dopraví v lete do svojich obľúbených destinácií najviac Slovákov. Tí by už prostredníctvom cestovky mali byť informovaní o novinke, že bezplatne si môžu so sebou vziať namiesto doterajších 20 iba 15 kíl. Ak by kufor mal pôvodne akceptovaných 20 kíl, pasažier si doplatí za neho 30 €, ak by mal ale už 23 kíl tak sa dovolenka predrží o 50 €!.

"Všetci, ktorí absolvujú letecké zájazdy s Travel Service, budú mať túto podmienku v pokynoch. Je to štandardná povinnosť cestovných kancelárií upozorniť na túto zmenu," poznamenal prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko.

Pre rodinné dovolenky je tu ale jedna výhoda, váha všetkej batožiny sa sčíta a vydelí počtom rodinných príslušníkov. Štvorčlenná rodina tak nebude mať problém cestovať s dvoma 30 kilovými kuframi.

Znižovanie váhového limitu batožiny je u leteckých spoločností trend, ktorým optimalizujú svoje rastúce náklady, aby obstáli v konkurenčnom boji. Hmotnostný limit 15 kilogramov na zapísanú batožinu sa dnes považuje za štandard európskych leteckých spoločností. Podľa Macka by sme mali byť pripravení na to, že k podobnému kroku pristúpia aj ďalší prepravcovia, pretože ľahšia batožina pre nich znamená menšiu spotrebu paliva.

Hmotnosť batožiny sa oplatí ustrážiť
do 15 kg  v cene letu
do 23 kg 30 €
do 32 kg 50 €
druhý kufor do 15 kg 50 €
druhý kufor do 23 kg 80 €
druhý kufor do 32 kg 100 €

Travel Service sa neobáva, že by klienti pre nové podmienky uprednostnili odlety z Viedne či Budapešti. "Z našich skúseností vyplýva, že prevažná väčšina klientov, ktorí cestujú po Európe, sa do tohto váhového limitu bez problémov zmestí, preto neočakávame žiadne komplikácie," uviedla Dufková.

Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) nepovažuje zmenu za nepriaznivú podmienku pre dovolenkárov. "Som starý cestovateľ a v lete som ešte nikdy nemal batožinu ťažšiu ako 15 kilogramov," povedal prezident SACKA Stanislav Macko. Podľa jeho slov klienti, ktorí si volia leteckú prepravu, často cestujú na dovolenku s polpenziou či all inclusive službami, preto si zabalia len základné veci.

Online predajca leteniek Pelikan.sk si myslí, že zníženie batožinového limitu výrazne neovplyvní záujem cestujúcich o túto leteckú spoločnosť. Miroslava Zelenáková z Pelikan.sk hovorí, že Travel service je na Slovensku známy ako charterový dopravca operujúci lety najmä do letných destinácií, kde množstvo batožiny nehrá až tak významnú rolu. "Pre slovenských dovolenkárov je dôležitá najmä cena letenky a ak tá nevzrastie, spoločnosť sa nemusí obávať straty cestujúcich," povedala Zelenáková. Rozhodovanie klientov môže avizovaná zmena ovplyvniť pri dovolenkách dlhších ako dva týždne a do transatlantických destinácií. Nevylučuje, že namiesto odletov z Bratislavy uprednostnia lety z Viedne. Na maximálnu povolenú váhu kufrov sa pýtajú najmä rodičia s deťmi, pre nich by pri dlhšej dovolenke mohlo byť toto opatrenie rozhodujúce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu