Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Posledné slová z lietadla, v ktorom zomrel český pilot: Takto volali o pomoc!

Jaroslav Váňa (†58)
Jaroslav Váňa (†58) (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Mayday, Mayday, Mayday! Týmito slovami začína posledné hlásenie z kokpitu lietadla ATR počas stredajšieho letu z Varšavy. Po tom, čo kapitán lietadla Jaroslav Váňa (†58) upadol do bezvedomia, oznámil druhý pilot riadiacej veži stav núdze, aby mohol na ruzyňskom letisku pristáť prednostne.

Nahrávka ukazuje, že druhý pilot postupoval presne podľa predpisov a dramatickú situáciu zvládol na výbornú. Zaznelo v nej toto:

Druhý pilot: "Mayday Mayday Mayday CSA77E I have captain incapacitation now holding above ARVEK". Slovom mayday sa začína správa o stave núdze. CSA seven seven echo - volací znak lietadla. Captain incapacitation je fráza vyjadrujúca, že kapitán má problém a nemôže riadiť lietadlo, v ktorom je len jeden pilot schopný riadiť stroj.

Druhý pilot: "Now holding above ARVEK." Znamená to, že práve "holdujeme", čiže vyčkávame nad bodom ARVEK.

Riadiaca veža mu odpovedá:  "Rozumiem, pokračujte pravou zákrutou a klesajte do letovej hladiny 120".

Ani napriek správnemu a rýchlemu postupu druhého pilota sa však Váňu zachrániť nepodarilo. Len v novembri 2011 pritom absolvoval povinnú zdravotnú prehliadku a prešiel bez problémov. "Piloti mladší ako 40 rokov musia absolvovať raz ročne lekársku prehliadku, tí starší potom dvakrát ročne. To však neplatí v prípadoch, keď lietajú dvaja piloti, u nich je frekvencia kontrol opäť raz za 12 mesiacov. Tak tomu bolo aj u Jaroslava," povedal lekár z Ústavu leteckého zdravotníctva Oldřich Truska.

Hoci Váňa už nebol žiadny mladík, výsledky vyšetrenia dopadli na výbornú. "Netrpel okrem nadváhy žiadnymi zdravotnými problémami. Kvôli vyššej hmotnosti sme mu ale radšej urobili rozšírené laboratórne testy, ktoré dopadli dobre," dodal Truska.

Bezpečnosť cestujúcich nebola počas núdzového pristátia ani na chvíľu ohrozená. Pre istotu však boli k lietadlu pristavení záchranári aj hasiči.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu