Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mrazy ohrozujú popradský región: Hrozí nedostatok pitnej vody

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD – Situácia s dodávkami pitnej vody na Spiši začína byť kritická. Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť, a.s. Poprad prostredníctvom svojej internetovej stránky upozorňuje zákazníkov v celom regióne, kde pôsobí, čo sú okresy Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Spišská Nová Ves a Gelnica, že pre pokles výdatnosti vodných zdrojov a pretrvávajúce extrémne mrazy nevylučujú výpadky v plynulom zásobovaní pitnou vodou v celom regióne pôsobnosti firmy.

Ako prvé sa objavili problémy s nedostatkom pitnej vody v meste Stará Ľubovňa. Už v utorok 31. januára Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť až do odvolania v Starej Ľubovni obmedzila a reguluje dodávku pitnej vody, dôvodom je nedostatok pitnej vody v zdroji Jakubany pre silné mrazy. V stredu 1. februára vyhlásil primátor mesta mimoriadnu situáciu pre celé územie mesta Stará Ľubovňa. Bez vody ostali najmä vyššie položené časti sídliska Západ. Ak sa situácia nezmení, bez vody môžu ostať aj obce v blízkom okolí Starej Ľubovne.

Vo štvrtok oznámila Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť problémy s dodávkou pitnej vody v obci Rudňany v okrese Spišská Nová Ves. Nedostatok pitnej vody sa objavil v časti obce napojenej na vodojem Alkazar. Dôvodom je aj tu extrémne mrazivé počasie a dlhodobý zrážkový deficit, čím klesla výdatnosť povrchového odberu v Zimnej doline. Náhradné zásobovanie cisternami v súčasnosti vzhľadom na extrémne nízke teploty nie je podľa vodárov možné zabezpečiť.

Situácia s dodávkami pitnej vody v dôsledku silných mrazov v okrese Stará Ľubovňa sa zhoršuje. Výdatnosť vodného zdroja Jakubianka klesla v porovnaní so situáciou v stredu, keď bola v Starej Ľubovni vyhlásená mimoriadna situácia, o viac ako 5 %. Priemerná výdatnosť vodného zdroja Jakubianka je za normálnych okolností okolo 100 l/s, dnes dosahuje len okolo 30 až 35 l/s, uviedla prednostka Obvodného úradu v Starej Ľubovni Zita Pleštinská.

V Česku meteorológovia namerali dnes ráno na stanici na Jezerní slati u Kvildy na Prachaticku mínus 38,1 stupňa Celzia. Je to najnižšia teplota tohtoročnej zimy, povedal Martin Modlitba z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu