Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SHMÚ varuje: Výstraha pred vetrom a teploty od -20 do -15 stupňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) upozorňujú ľudí na väčšine územia Slovenska na silný vietor, snehové jazyky či záveje a nízke teploty. SHMÚ o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Výstrahu prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi vydali meteorológovia pre severozápad krajiny, horné a stredné Ponitrie, Horehronie, Turiec, Liptov, Oravu, Kysuce, Spiš, Gemer a Šariš, tiež pre severovýchod, juhovýchod a krajný východ Slovenska. Upozornenie platí dnes od 5.10 h do 21.10 h.
      
"Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," varujú meteorológovia. Výskyt snehových jazykov a závejov je však v danom ročnom období a oblasti bežný, no môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.
      
Súčasne platí pre oblasť Horehronia, Turca, juhovýchodu krajiny, Šariša a krajného východu výstraha prvého stupňa pred vetrom. Ten môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 17 až 25 m/s. Upozornenie platí dnes od 7.55 h do 20.00 h. "Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," priblížil SHMÚ. Predpokladaná rýchlosť vetra je však v danom ročnom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.
      
Na severovýchode krajiny, teda v okresoch Bardejov, Stará Ľubovňa, Stropkov a Svidník SHMÚ tiež varuje pred ojedinele dosiahnutými minimálnymi teplotami vzduchu od -20 do -15 stupňov Celzia.
      
Silný mráz predstavuje podľa meteorológov nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. "Očakávaný mráz je v danom ročnom období a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká," informuje SHMÚ. Výstraha platí dnes od 5.10 h do 11.00 h.

Situácia na cestách v Michalovskom okrese je veľmi vážna. Potvrdil to vedúci strediska Správy údržby ciest (SaÚC) Košického samosprávneho kraja v Michalovciach Michal Kráľ. „V celom okrese fúka silný nárazový vietor a sneží, takže sa tvoria záveje, viacero úsekov ciest je neprejazdných,“ priblížil situáciu Kráľ.
      
Neprejazdná je cesta z Bánoviec nad Ondavou smerom na železničnú stanicu i cesta medzi Nacinou Vsou a Vybúchancom. Obrovské záveje sú podľa Kráľa i medzi Tušicami a Dvoriankami, medzi Pozdišovcami, Laškovcami a Ložínom. Problémy sú i na ceste medzi Michalovcami a obcou Suché a tiež na ceste smerom na obec Oreské. Ako ťažko prejazdnú označil i cestu medzi obcami Oborín a Kucany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu