Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lekárska správa psychiatra Hedvigy Malinovej: Bola obeťou mučenia!?

Hedviga Malinová po incidente v roku 2006
Hedviga Malinová po incidente v roku 2006

BRATISLAVA - Šokujúce informácie sa možno dočítať v psychiatrickom posudku Hedvigy Malinovej, ktorý zverejnila Aliancia Fair-Play. Podľa listiny bolo dievča obeťou mučenia, alebo kriminálneho činu, na základe čoho trpelo posttraumatickou stresovou poruchou a strávilo desiatky hodín na terapii.

Správu vypracoval Hedvigin ošetrujúci lekár Jozef Hašto, uviedla mimovládka na svojej stránke. Podľa dokumentu trvala psychiatrická liečba traumatizovanej dievčiny od novembra 2006 do  mája 2008. Išlo o "47 diagnostickoterapeutických hodín, sedenia v trvaní 75 minút až 3 hod 50 minút, v intervaloch 4-38 dní."

Podľa odborníkových záverov bola Malinová obeťou kriminálneho činu alebo mučenia."Fyzickým násilím bola obmedzená v slobode pohybu; donucovaná k nechcenému správaniu  – vyzliekanie, odovzdávanie cenností a osobných dokladov; údery do tváre a fyzické násilie pôsobiace na iné časti tela; vystavenosť situácii, v ktorej sa nedá odhadnúť rozsah a vyústenie ďalšieho násilia," upresňuje sa v správe.
 
Mladej maďarskej študentke ublížilo aj "medializované očierňovanie zo strany vysokých predstaviteľov štátu- napr. vtedajšieho premiéra, ministra vnútra, policajného prezidenta; znevažujúce dezinformácie v médiách a útoky na ľudskú dôstojnosť na internetových stránkach," uviedol doktor Hašto. Celý text si môžte prečítať na konci článku. 
 
Brutálny útok na študentku, ktorý nadlho rozdelil slovenskú spoločnosť, sa odohral v auguste 2006. Vtedy 23-ročné dievča, ktoré išlo na skúšku, prepadli v Nitre dvaja holohlaví muži. Dokopali ju a počarbali jej oblečenie protimaďarskými heslami.
 
V tom období boli horúcou témou domácej politiky maďarsko-slovenské spory, takže prípad vyvolal veľkú mediálnu pozornosť.  Už v septembri však policajti zastavili vyšetrovanie. Extrémistický útok sa podľa nich nestal.
 
V máji 2007 polícia Hedvigu obvinila z krivej výpovede a krivej prísahy. Podľa advokáta Kvasnicu doteraz nevedia, z čoho je vlastne odvinená. V prípade padali aj ďalšie trestné oznámenia, dokonca na vtedajšieho premiera Fica, ktorý mal nezákonne nahliadnuť do spisu. Hedvigin prípad sa dostal až na európsky súd do Štrasburgu.

Celá lekárska správa:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu