Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

NKÚ odmieta neobjektívnosť pri kontrole štadióna

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) sa ohradzuje voči vyjadreniam, ktoré jeho zistenia v súvislosti s rekonštrukciou Zimného štadióna Ondreja Nepelu "dezinterpretujú, prípadne sú namierené voči jeho objektívnosti a nestrannosti".

Kontrolný úrad takto zareagoval na medializované vyjadrenia k správe o výsledku kontroly financovania rekonštrukcie štadióna. Stanovisko NKÚ poskytla riaditeľka odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ Lenka Ištvánová. Ako sa uvádza v stanovisku, všetky informácie a zistenia uvedené v správe o výsledkoch uvedenej kontroly sú "preukázateľné a založené na faktoch preverených kontrolou". Protokoly o výsledkoch kontroly boli podľa úradu s každým kontrolovaným subjektom prerokované a ten ho aj odsúhlasil.

Najvyšší kontrolný úrad zverejnil 16. decembra správu o výsledku kontroly financovania rekonštrukcie Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave z prostriedkov štátneho rozpočtu a prostriedkov hlavného mesta SR. Podľa záverov kontrolórov úradu stála rekonštrukcia takmer dvakrát viac oproti pôvodnému plánu a s peniazmi sa narábalo nehospodárne.

Rekonštrukcia stála 96 miliónov eur, podľa kontrolného úradu bola predražená až o 90,6 percenta oproti pôvodným zámerom hlavného mesta. Kontrolóri ďalej tvrdia, že projektant aj stavebník boli vybratí v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní a bývalé vedenie mesta a organizácia Generálny investor Bratislava (GIB) peniaze minuli otáznym spôsobom.

Bývalá riaditeľka Generálneho investora Bratislava (GIB) Jarmila Tvrdá na utorkovej tlačovej konferencii uviedla, že informáciu o 90,6-percentnom navýšení rekonštrukcie štadióna považuje za vykonštruovanú. Podľa nej boli financie na rekonštrukciu navýšené len o 16,1 percenta a toto navýšenie by sa malo po vrátení ďalších financií dostať pod hranicu 16 percent. Za množstvo pochybení, ktoré NKÚ konštatoval, je podľa primátora Bratislavy Milana Ftáčnika z hľadiska riadenia projektu zodpovedný bývalý bratislavský primátor Andrej Ďurkovský.

Ďurkovský tvrdenia primátora Ftáčnika označil za opakovanú snahu o diskreditáciu svojej osoby. Súčasný bratislavský primátor uviedol, že pokiaľ sa preukáže, že bol porušený zákon, budú podané aj príslušné trestné oznámenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu