Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Predvianočné kontroly potravín ukázali minimum nedostatkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Celkom 2 204 kontrol vykonala v slovenských obchodoch pred Vianocami Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS).

Inšpektori navštevovali predajne od 1. do 18. decembra. Nedostatky zistili v 13 percentách prípadov, čo predstavuje 299 pochybení. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon hovorí, že to oproti minulým rokom a v porovnaní s jednotlivými obdobiami roka 2011 predstavuje pokles o 17 percent. Pripúšťa, že obchodníci zrejme rátajú so zvýšenými kontrolami, preto sú opatrnejší.

"Ďalším pozitívom, na moje veľké prekvapenie je, že sme zistili len 39 druhov tovaru po záruke. Keď to porovnávam so septembrom, augustom a predchádzajúcimi mesiacmi, kde sme zistili 500 druhov, tak je to nebe a dudy," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Simon. Najčastejšie išlo o syry a iné mliečne výrobky.

Najviac potravín po záruke objavili inšpektori vo veľkých obchodných reťazcoch. Viacero pochybení sa týkalo hygieny uskladňovania potravín - pleseň v sklade, omrznuté chladiace boxy, neupratané priestory a podobne. "Naši inšpektori nachádzajú aj myši, vrabce, čo tam poletujú, dohryzené sáčky, pokazené pečivo s plesňou, aj červy alebo larvy v pečivárenských výrobkoch," poznamenal Simon. ŠVPS udelila niekoľko blokových pokút, väčšie pokuty riešia v správnom konaní.

Minister sa nazdáva, že sa pod pokles tovaru po záruke podpísala nová legislatíva o osobitnom označovaní a vystavovaní potravín pred zárukou. Podľa neho sa osvedčil aj mechanizmus nahlasovania dovozu tovaru spoza hraníc. "Na základe týchto oznámení skontrolovali naši veterinári v decembri viac než 7 000 kilogramov tovaru, len v 16 prípadoch sa tovar nedostal na pulty a bol inšpektormi vrátený späť do miesta pôvodu," uviedol Simon.

Rezort pred Vianocami zároveň upozorňuje zákazníkov na nový fenomén. Viacerí spotrebitelia sa sťažujú, že sa na pultoch nachádzajú poľské a české vajíčka v slovenských obaloch. Informáciu o krajine pôvodu vajíčok sa kupujúci dozvedia, keď otvoria obal a na vajíčkach objavia pečiatku so značkou SK, PL alebo CZ. Minister v tejto súvislosti vyzval kupujúcich, aby si všímali tieto symboly priamo na vajíčkach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu