Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obchodníci musia potraviny pred zárukou oddeliť alebo označiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Obchody musia potraviny, ktorých trvanlivosť je viac ako štyri dni a doba zostávajúca do ich dátumu spotreby je kratšia ako 24 hodín, buď umiestniť na osobitné regály alebo špeciálne označiť. Vyplýva to z novely zákona o potravinách, ktorá od prvého novembra tohto roku zavádza nové pravidlá pre obchodníkov a výrobcov potravín.

Obchodníci budú musieť po novom nahlásiť príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe najneskôr 24 hodín vopred dovoz produktov živočíšneho pôvodu a nespracovanej zeleniny a ovocia. Pôvodný návrh z dielne rezortu pôdohospodárstva nariaďoval nahlasovanie dovozov všetkých potravín. Na základe pozmeňujúceho návrhu sa však ich počet zúžil len na mäso, ovocie a zeleninu.

Potravinárska komora Slovenska podľa jej riaditeľky Jarmily Halgašovej považuje nariadenie označiť alebo oddeliť potraviny pred koncom záruky za ich diskrimináciu.

Dátum spotreby je podľa nej definovaný v zákone, podľa ktorého musia potraviny spĺňať všetky špecifické požiadavky, požiadavky na zdravotnú bezpečnosť a kvalitu až do posledného dňa.

Zavedením navrhovanej povinnosti sa však podľa Halgašovej akoby pripúšťalo, že oddelené alebo označené potraviny tieto špecifické požiadavky už pred uplynutím dátumu spotreby nespĺňajú a sú potenciálne rizikové, čo poškodzuje dobré meno

Povinnosť nahlasovať dovoz vybraných potravín kritizoval Zväz obchodu a cestovného ruchu, ktorého prezident Pavol Konštiak považuje toto ustanovenie za administratívnu záťaž pre obchodníkov.

Podľa jeho názoru regionálne veterinárne a potravinové správy nebudú vedieť množstvo zasielaných údajov spracovať. Navyše je podľa Konštiaka nahlasovanie dovozu aj v rozpore so zásadami EÚ, ktoré garantujú voľný pohyb tovaru.

Novela zákona o potravinách určuje aj výšku pokút v závislosti od veľkosti podniku, ktoré má možnosť udeliť Štátna veterinárna a potravinová správa. Maximálna pokuta pre malých prevádzkovateľov bude v prípade schválenia 100 tis. eur, pre stredných 150 tis. eur a veľkým prevádzkovateľom hrozí najvyššia pokuta 200 tis. eur.

Ak spoločnosti v priebehu jedného roka opätovne porušia zákon, hrozia im dokonca pokuty v rozmedzí od 500 tis. eur do 2 mil. eur. Obchodníci a potravinári však považujú pokutovanie v závislosti od veľkosti podniku bez ohľadu na závažnosť porušenia za diskriminačné.

Návrh zákona umožní taktiež inšpektorom regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vykonávať kontrolu aj v inom územnom obvode ako v tom, kam patria.

Cieľom je podľa ministerstva pôdohospodárstva zvýšiť efektívnosť úradnej kontroly a ochrany spotrebiteľa. Rezort pôdohospodárstva do zákona zakomponoval taktiež podmienky pre prevádzkovateľov, ktorí predávajú potraviny cez internet a spresnil pre nich pravidlá týkajúce sa uvádzania produktov na trh. Zákon predpokladá aj postupné zrušenie potravinového kódexu, keďže podrobnosti o bezpečnosti potravín, o výrobe, manipulácii a o umiestňovaní na trh budú upravené nariadeniami vlády.

V pôvodnom návrhu ministerstva pôdohospodárstva bolo aj zavedenie tzv. "tabúľ hanby". Návrh stanovoval obchodníkom povinnosť informovať na tabuli pri vstupe do predajne po dobu siedmich dní o nedostatkoch, ktoré u nich zistila štátna kontrola.

Toto ustanovenie však z novely zákona o potravinách vyškrtla vláda. Na rokovanie parlamentu následne predložila Mária Sabolová (KDH) pozmeňujúci návrh, v ktorom navrhovala tabule hanby do zákona vrátiť. Poslanci ho však odmietli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu