Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Z takmer 4 tisíc kontrol potravín malo 17 percent nedostatky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) vykonali v auguste tohto roku celkovo 3 990 úradných kontrol potravín, z čoho až pri 663 kontrolách zistili pochybenia. Medzi najčastejšie nedostatky patril predaj po dátume spotreby a dátume minimálnej trvanlivosti ako aj nedostatočná hygiena prevádzok a nečitateľné, nedostatočné alebo nesprávne označenie potravín. Ako vyplýva zo správy o úradnej kontrole potravín za mesiac august, celkovo inšpektori uložili 229 blokových pokút v hodnote viac ako 8 tis. eur.

Inšpektori ŠVPS odobrali v rámci kontroly 1 297 vzoriek. V laboratóriách zatiaľ vyhodnotili 637 vzoriek, z ktorých 32 bolo nevyhovujúcich. Najčastejšie išlo o nedostatky v rámci fyzikálno-chemických znakov a chybného označenia. V auguste tohto roku nadobudlo právoplatnosť aj 101 rozhodnutí v celkovej sume 51 tis. eur a uložených bolo v rámci nich 13 opatrení. "Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 500 eur, najvyššia pokuta predstavovala 10 tis. eur," uvádza sa v správe.

Úradné kontroly vykonávala ŠVPS v celom potravinovom reťazci od prvovýrobcov, cez distribútorov až po maloobchod. "Najviac úradných kontrol bolo vykonaných v stredných maloobchodných predajniach, potom počtom vykonaných kontrol nasledujú malé predajne a siete hypermarketov a supermarketov," konštatuje ŠVPS v správe. Celkovo inšpektori skontrolovali 2 788 prevádzok a objektov, pričom nedostatky zistili v 575 z nich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu