Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Baníci budú pracovať aj počas sviatkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRENČÍN – Hornonitrianski baníci budú pracovať aj počas sviatkov. „Vzhľadom na špecifiká a bezpečnosť banskej prevádzky na produktívnych pracoviskách v bani celoročne prebieha nepretržitá prevádzka.

Výnimkou z obvyklého pracovného režimu budú tri sviatočné dni Štedrý deň, Silvester a Nový rok. V ostatné dni vianočných sviatkov a v období medzi sviatkami budeme pracovať podľa obvyklého harmonogramu,“ informovala hovorkyňa baní Adriana Siváková.

Aby mohli baníci prežiť sviatočné chvíle spoločne s rodinami, v podzemí troch baní na hornej Nitre – v bani Cigeľ, Handlová a Nováky – im upravili pracovný cyklus. Počas Štedrého dňa a Silvestra baníci sfárajú do podzemia krátko pred 6:00, len na rannú zmenu. Pracovná doba bude skrátená tak, aby baníci opustili brány ťažobných organizácií najneskôr o 14:00 a mali dostatok času pripraviť sa na sviatočné chvíle. Atmosféru vianočných dní budú môcť naplno využiť baníci z popoludňajšej a nočnej zmeny, ktorí majú počas týchto dní voľno.

Na Nový rok baníci nesfárajú na rannú zmenu. Prevádzka na produktívnych pracoviskách na ťažbe a razení bude obnovená až druhou zmenou. Počas voľna budú v podzemí len pracovníci inšpekčnej služby, ktorí budú dohliadať na stav pracovísk.

Rovnaký pracovný režim bude aj v úpravniach uhlia. „Vzhľadom na pretrvávajúci zvýšený záujem obchodných partnerov a obyvateľov o triedené druhy uhlia robíme v zimnom období maximum pre uspokojenie požiadaviek našich zákazníkov. V tomto roku plánujeme vyrobiť 55 000 ton triedených druhov uhlia určených pre zásobovanie domácností a maloodberateľov. Svojou produkciou zásobíme viac ako tretinu slovenských domácností, ktoré používajú na vykurovanie svojich obydlí hnedé uhlie,“ informovala Siváková.

Desať banských záchranárov bude aj počas sviatočných dní zabezpečovať týždennú nepretržitú pohotovostnú službu na Hlavnej banskej záchrannej stanici v Prievidzi, ktorá má celoslovenskú pôsobnosť. Týždenná nepretržitá záchranárska pohotovosť sa im začína v piatok a potrvá do ďalšieho piatku, kedy sa službukonajúci záchranári striedajú.

Dve čaty banských záchranárov s vedúcim pohotovosti, mechanikom a lekárom budú monitorovať situáciu v podzemí a dozerať na bezpečnosť banskej prevádzky. „Aj počas sviatočných chvíľ musia absolvovať cvičenie v dymovom polygóne, obšírny školiaci program a praktické cvičenia s celou škálou používanej dýchacej, oživovacej, indikačnej a špeciálnej záchranárskej techniky. Sviatočné chvíle im bude pripomínať vianočná výzdoba a slávnostná večera, na ktorej nebudú chýbať tradičné vianočné jedlá,“ zakončila hovorkyňa baní.

Hornonitrianske bane Prievidza, ako najvýznamnejšia hnedouhoľná ťažobná spoločnosť na Slovensku, plánujú v tomto roku vyťažiť 2,1 milióna ton uhlia. Najväčšia časť produkcie energetického uhlia smeruje do Elektrárne Nováky. V tomto roku plánujú vyrobiť aj 55 000 ton triedených druhov uhlia určených pre zásobovanie domácností a maloodberateľov. Svojou produkciou zásobujú viac ako 30 percent slovenských domácností, ktoré používajú na vykurovanie svojich obydlí hnedé uhlie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu