Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Široký chce, aby mu Bratislavčania splatili hotel!

Juraj Široký
Juraj Široký

BRATISLAVA - Podnikateľ Juraj Široký chce, aby sa Bratislava podieľala na splácaní štvorhviezdičkového hotela DoubleTree by Hilton, ktorý postavila akciovka Tehelné pole vedľa hokejovej arény. Inak žiada podnikateľský "rozvod". Vo svojom dnešnom vydaní to napísali Hospodárske noviny.

Široký chce podľa primátora Milana Ftáčnika od mesta na fungovanie hotela takmer sedem miliónov eur. Ftáčnik však podľa HN neverí, že PPP projekt, ktorý vymyslel jeho predchodca Andrej Ďurkovský, prinesie mestu zisk. Zo spoločnej akciovky so Širokým by najradšej vycúval, no od podnikateľa chce dobrú cenu za mestské pozemky pod ním. Podnikateľ už ponúkol 221 eur za štvorcový meter.

"Je to málo," cituje denník šéfku Asociácie realitných maklérov Danielu Rážovú. Široký má podľa nej pridať možno až dvojnásobok.  "Takéto informácie sa objavili práve v čase, keď HN upozornili na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu, podľa ktorého bola obnova arény predražená a profitoval na nej aj susedný hotel," napísali noviny.

Bratislava má v Tehelnom poli 40 percent akcií. Zvyšok patrí eseročke TP Slovan, ktorej spoluvlastníkom je Širokého Váhostav-SK. "Spoločnú podnikateľskú aktivitu hlavné mesto dotovalo vložením pozemkov s výmerou 7195 štvorcových metrov a sumou 3320 eur za každú zo štyroch nadobudnutých akcií," napísali HN. Peniaze podľa manažérky hotela Michaely Grendelovej nie sú "kapitálovo primerané na to, aby spoločnosť znášala 30-miliónovú investíciu".

TP Slovan sa podľa denníka na zastupiteľstvo obrátil už vlani. Najprv si chcel uplatniť predkupné právo na akcie, potom odkúpiť časť pozemkov za cenu 221 eur za štvorcový meter. Teraz žiada zvýšiť imanie. Rokovanie o tom poslanci minulý týždeň prerušili, pokračovať sa má vo februári budúceho roka. "Mesto iný vklad do výstavby a prevádzky hotela zatiaľ nedalo, kompletné financovanie znáša druhý akcionár," hovorí pre HN manažérka hotela. Žiadosť o zvýšenie imania má podľa nej okrem právnych aj ekonomické dôvody.

"Sme v situácii, keď možno z tej spoločnosti odídeme," vyjadril sa v utorok (20.12.) k problému primátor. Väčšinový vlastník žiada zvýšiť imanie o 1,5 milióna eur. Podľa Ftáčnika by mesto muselo nájsť však aj ďalších päť miliónov, aby pokrylo podiel na investícii. "To by sme urobili, iba ak by sme verili, že sa nám peniaze vrátia," cituje primátora denník.

"Budeme sa snažiť dospieť k dohode na tom, že predáme pozemky za normálnu cenu, ktorú schváli zastupiteľstvo," načrtol pravdepodobné riešenie. "Súkromník si z mesta urobil dojnú kravu, ktorá mu raz dala pozemky a teraz má dať peniaze a zostať v minoritnej pozícii," povedal o hoteli poslanec zastupiteľstva Ján Budaj.

Podľa denníka kontrolóri NKÚ mestu vytkli, že pozemky pod hotel prenajal Tehelnému poľu na 50 rokov iba za symbolických tisíc korún ročne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu