Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ftáčnik: Ďurkovský sám navýšil cenu štadióna

Štadión O. Nepelu
Štadión O. Nepelu

BRATISLAVA – Cena Zimného štadióna O. Nepelu v Bratislave zodpovedá tomu, čo bolo postavené, myslia si to znalci zo Žilinskej univerzity.

Ako dnes uviedol primátor Milan Ftáčnik, bývalý primátor Andrej Ďurkovský sa však sám rozhodol navýšiť cenu diela zo 40 miliónov eur na 74 miliónov eur a zastupiteľstvo o tom neinformoval. Zastupiteľstvo podľa Ftáčnika rozhodlo o alternatíve za 40 miliónov eur, pričom Ďurkovský sa sám rozhodol pridať niečo aj z alternatívy číslo tri, čo rekonštrukciu predražilo.

Ftáčnik uviedol, že požiada vedenie Generálneho investora Bratislava, ktorý zabezpečoval výstavbu zimného štadióna, aby vypracovalo stanovisko k správe Najvyššieho kontrolného úradu. Stanovisko potom spolu so správou NKÚ predloží poslancom na zasadnutí mestského zastupiteľstva 2. februára.

Primátor uviedol, že výsledky kontroly Národného kontrolného úradu dostal v pondelok, až na základe ich posúdenia sa rozhodne, ako bude ďalej konať. Pokiaľ sa preukáže, že bol porušený zákon, budú podané aj príslušné trestné oznámenia, uviedol.

Za množstvo pochybení, ktoré NKÚ konštatoval, je podľa primátora z hľadiska riadenia projektu zodpovedný Ďurkovský. Bývalá riaditeľka GIB-u Jarmila Tvrdá je podľa neho zodpovedná za to, že mesto uhradilo veci, ktoré nemalo, či vybudovalo na vlastné náklady niečo, čo mal zaplatiť niekto iný.

Obstarávanie projektovej dokumentácie či výber zhotoviteľa mal na starosti GIB, preto je za pochybenia tiež zodpovedný. Ftáčnik si myslí, že veľké projekty, ktoré schvaľuje zastupiteľstvo, mu majú byť predkladané opäť, ak príde k navyšovaniu. V tomto prípade sa tak nestalo. O skoku zo 40 na 74 miliónov eur poslanci podľa Ftáčnika nevedeli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu