Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jurzyca chce meniť normatívy, gymnázia a SOŠ to kritizujú

Eugen Jurzyca
Eugen Jurzyca

BRATISLAVA - Rezort školstva chce od januára 2012 zmeniť systém prideľovania financií školám. Návrh rozpisu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre školy a školské zariadenia, o ktorom dnes bude rokovať vláda, však kritizujú gymnáziá i stredné odborné školy (SOŠ).

Ak ho kabinet odsúhlasí, počet kategórií SOŠ sa zredukuje z pôvodných 27 na 14. Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) tiež okrem iného navrhuje skresať peniaze športovým gymnáziám na žiakov, ktorí neabsolvujú športovú prípravu. "Cieľom návrhu je skvalitnenie prideľovania normatívnych príspevkov zriaďovateľom škôl a štátnych školských zariadení určených na účely osobných nákladov i prevádzkových nákladov," argumentuje rezort školstva v návrhu.

Podľa prezidenta Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavla Sadloňa sú gymnázia vo všeobecnosti podfinancované a rezort to nezohľadňuje ani v aktuálnom návrhu. "Štát od nás chce, aby sme pripravili najkvalitnejších študentov pre vysoké školy, ale spomedzi všetkých škôl nám dáva najnižšie normatívy," povedal Sadloň.

Zatiaľ čo stredné odborné školy dostávajú od štátu peniaze v závislosti od zaradenia do kategórií a nákladov na jednotlivé študijné programy, gymnáziá kategórie nemajú. Situácia sa dokonca rokmi zhoršuje, pretože počet žiakov v triedach klesol, no príspevky na žiaka štát nezvýšil. Súčasný systém financovania zväzuje riaditeľom ruky. Sťažujú sa, že ministerstvo v školskom vzdelávacom programe umožnilo školám prispôsobovať si časť učiva, no normatívy neposilnilo.

"Ak sa napríklad rozhodnem posilniť matematiku alebo informatiku, tak z jednej hodiny mám zrazu dve alebo tri, ale v normatíve to nikto nezohľadní," hovorí Sadloň. Zoškrtanie príspevkov na nešportujúcich študentov sa podľa riaditeľa Športového gymnázia na Ostredkovej ulici v Bratislave Vladimíra Millera dotkne skôr súkromných škôl. Na štátnych absolvujú pravidelné tréningy s trénermi všetci študenti. Normatívy vo všeobecnosti však považuje za nízke.

"Kedysi štát hradil aj účasť na súťažiach alebo sústredeniach. Dnes športujúcim deťom nechcú priznať ani nárok na vyšší príspevok na stravu," uviedol Miller. Takýmto prístupom k školákom, ktorí sa intenzívne venujú športu, štát podľa Millera ohrozuje zdravie detí.

Pripomienky k návrhu má aj združenie vzdelávacích zariadení pre pôdohospodárstvo a rozvoj vidieka Europea Slovakia. Predseda združenia Ľudovít Škrabák kritizuje zaradenie študijných odborov veterinárstvo a agropodnikanie do kategórií, na základe ktorých by dostali SOŠ menej peňazí.

"Pri výučbe musíme chovať zvieratá, robíme odbery krvi, pitvanie, v laboratóriách pracujeme s mikroskopmi, to všetko je nákladná prax," povedal Škrabák. Praktické vyučovanie pritom absolvujú študenti v menších skupinách. Rovnaký postoj prezentovali v pripomienkovom konaní aj riaditeľky hotelových akadémií v Brezne a Piešťanoch Eva Dočekalová a Elena Grúňová k študijnému odboru hotelová akadémia.

Zvýšené náklady pre školy predstavujú zariadenie kuchýň či odborných učební stolovania. Akadémie musia na praktické vyučovanie pravidelne dokupovať aj inventár na stolovanie či kuchynský riad. Odbor hotelová akadémia navrhujú zaradiť do vyššej kategórie aj z dôvodu, že navrhované normatívy nezohľadňujú ani zvýšené náklady škôl na energie pri praktickom vyučovaní prípravy pokrmov a nápojov, pranie či žehlenie stolového inventáru, a podobne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu