Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jurzyca chce preškoliť a obliecť 5 000 telocvikárov

Eugen Jurzyca
Eugen Jurzyca

BRATISLAVA – Rezort školstva pod vedením Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) chce naučiť telocvikárov, ako viesť hodiny telesnej výchovy záživnejším spôsobom. Zároveň im chce prispieť na lepšie vybavenie či oblečenie.

V spolupráci s Národným športovým centrom (NŠC) ministerstvo pripravilo projekt, na ktorý pôjde desať miliónov eur zo štrukturálnych fondov. Zapojiť sa do neho bude môcť 5000 telocvikárov zo všetkých základných a stredných škôl. Vzdelávanie bude prebiehať na fakultách telesnej výchovy v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a Prešove.

"Prvýkrát v histórii Slovenska pripravujeme ďalšie vzdelávanie špecifickej skupiny učiteľov. Chceme pripraviť našich učiteľov na to, aby zatraktívnili povinné vyučovanie telesnej výchovy. Ide o nové, zážitkové formy vyučovania," povedal pri predstavovaní zámerov ministerstva v oblasti školstva štátny tajomník Jaroslav Ivančo (SDKÚ-DS). Príprava projektu je vo finálnej fáze. Rezort by mal v blízkej dobe podpísať zmluvu s NŠC. Vzdelávanie sa tak zrejme odštartuje od septembra tohto roka.

Ministerstvo chce školám pomôcť aj vybavením telocviční novými pomôckami či moderným oblečením pre telocvikárov prostredníctvom balíčka v hodnote 500 eur. "Základná filozofia je vytvoriť aj motivačné prostredie pre učiteľov tak, aby to bol pre nich aj súkromný benefit, lebo je výborné, keď učiteľ, okrem toho, že výborne učí, je aj dobre oblečený, obutý a má aj dobré pomôcky," podčiarkol šéf sekcie štátnej starostlivosti o šport na ministerstve Ladislav Križan.

Každá škola, ktorá sa do projektu zapojí, dostane balíček v hodnote 500 eur, ktorý si však nebude môcť zostaviť sama. "Bude čiastočne voliteľný z viacerých fixných možností," povedala pre TASR hovorkyňa ministerstva Miriam Žiaková.  

Súčasné vedenie ministerstva deklarovalo snahu rozhýbať deti už minulý rok. Na základných školách preto spúšťa pilotný projekt športových poukazov. Žiaci zo 16 škôl na Slovensku ich budú môcť využiť aj na športové aktivity mimo školy – napríklad v športových kluboch či centrách voľného času vo svojom regióne. Hodnota jedného poukazu pre každého žiaka je 50 eur na polrok – vybranú športovú aktivitu pritom môže absolvovať dvakrát týždenne po 60 minút.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu