Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Novým šéfom armády má byť Vojtek, Bulík končí

Ľubomír Bulík končí
Ľubomír Bulík končí

BRATISLAVA - Novým šéfom armády by sa mal stať súčasný veliteľ Síl výcviku a podpory Ozbrojených síl SR generálmajor Peter Vojtek. Vo funkcii náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl má nahradiť generála Ľubomíra Bulíka.

Takýto návrh predložila na dnešné 76. rokovanie vlády premiérka Iveta Radičová, ktorá je poverená vedením rezortu obrany. Bulík sa na svojom predčasnom odchode z postu pred časom dohodol s bývalým ministrom obrany Ľubomírom Galkom.

Ten však po páde vlády stiahol návrh na Bulíkovo odvolanie. Prezident Ivan Gašparovič však tvrdil, že verejne ohlásená výmena vo vedení armády sa už nedá stiahnuť späť. Na rokovanie vlády sa návrh dostal opäť pred dvoma týždňami, ale vtedy vláda rokovanie o ňom prerušila. Chcela mať totiž s návrhom na odvolanie Bulíka na stole aj návrh mena nového šéfa armády.

Kabinet bude schvaľovať aj návrh zmluvy medzi členskými štátmi Európskej únie a Chorvátskom o jeho pristúpení k únii. Chorvátsko už uzavrelo všetky prístupové kapitoly. Pred podpisom zmluvy sa vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu, ktorý by sa mal získať na rokovaní 1. decembra.

Potom sa očakáva, že 5. decembra rozhodne v tejto veci Rada EÚ, po rozhodnutí bezprostredne nasleduje podpis zmluvy. Zmluvu slávnostne podpíšu na zasadnutí Európskej rady 9. decembra. Podľa odhadov by sa mohol ratifikačný proces v 27 štátoch EÚ skončiť do 30. júna 2013. Chorvátska republika by sa tak stala členským štátom Európskej únie od 1. júla 2013.

Slovensko bude v nasledujúcich dvoch rokoch podrobené opätovnému schengenskému hodnoteniu. Vláda preto dnes prerokuje nový Schengenský akčný plán SR, ktorý predkladá minister vnútra Daniel Lipšic. Predmetom hodnotenia bude niekoľko oblastí schengenskej spolupráce. V rámci zabezpečenia kontroly vonkajších hraníc je potrebné dobudovať systém technickej a fyzickej ochrany vonkajšej hranice SR s Ukrajinou.

Tu rezort vnútra počíta s nákupom dvoch vrtuľníkov s výbavou pre denné a nočné monitorovanie. Na Letisku Košice by malo do polovice budúceho roka vzniknúť špecializované pracovisko na odhaľovanie nezákonného dovozu, vývozu a tranzitu drog a iného nezákonne prepravovaného tovaru. V oblasti policajnej spolupráce by sa v roku 2013 mala začať využívať mobilná daktyloskopická identifikácia osôb prepojená na databázu.

Okrem toho by v prvom polroku 2013 mali všetky členské štáty schengenského priestoru prejsť na Schengenský informačný systém druhej generácie, čo bude znamenať výmenu nových údajov v rámci celého schengenského priestoru (napr. priemyselných zariadení, lietadiel, lodí, šekov, cenín) a výmenu biometrických údajov. V oblasti vízovej a konzulárnej praxe bude hlavnou úlohou zaistiť bezpečnosť na vízových pracoviskách zastupiteľských úradov SR v zahraničí.

Ministerstvo kultúry predkladá na rokovanie vlády návrh na podpis Rámcového dohovoru Rady Európy o hodnote kultúrneho dedičstva pre spoločnosť s výhradou ratifikácie. Je to medzinárodná prezidentská zmluva, ktorá si pred schválením vyžaduje súhlas parlamentu.

Ratifikáciou Dohovoru sa SR zaviaže podniknúť konkrétne kroky vedúce k zvýšeniu pozornosti verejnosti vo vzťahu ku kultúrnemu dedičstvu, k budovaniu mierumilovnej a spravodlivej spoločnosti, prispeniu k trvalo udržateľnému rozvoju a podpore kultúrnej diverzity. Okrem možných opatrení v oblasti legislatívy kladie požiadavky aj na manažment kultúrneho dedičstva. Osobitnú pozornosť bude treba venovať otázke sprístupnenia, propagácie a popularizácie kultúrneho dedičstva na viacerých úrovniach spoločnosti, teda aj v rámci marginalizovaných komunít.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu