Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Bulík končí ako náčelník generálneho štábu

Ľubomír Bulík
Ľubomír Bulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Náčelník Generálneho štábu (GŠ) Ozbrojených síl (OS) SR Ľubomír Bulík končí vo svojej funkcii k 1. decembru 2011 a odchádza do civilu. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval minister obrany Ľubomír Galko (SaS) s tým, že na GŠ dôjde aj k ďalším zásadným personálnym zmenám. Kto bude Bulíkov nástupca, Galko zatiaľ neprezradil, avšak má viacerých kandidátov.

Podľa ministra Bulík odchádza po vzájomnej dohode. "Ďakujem mu za kus roboty, ktorú za takmer sedem rokov vo funkcii odviedol. OS patrili počas jeho pôsobenia medzi najdôveryhodnejšie inštitúcie a robili Slovensku dobré meno doma aj v zahraniční," povedal minister. Tvrdí, že sa ale treba pohnúť ďalej a armádu čakajú nové výzvy. "Pracujeme na Bielej knihe obrany, ktorá určí novú podobu OS," avizoval.
      
Galko uviedol, že jeho ambíciou je zoštíhlenie a racionalizácia dôstojníckych štruktúr. "Chcem znížiť počet generálov v OS do roku 2014, ale aj nižšie hodnosti. Chceme prerobiť tabuľkové miesta tak, že tam, kde boli doteraz generáli, budú plukovníci, tam kde boli plukovníci, budeme vyberať podplukovníkov atď.," vysvetlil. Minister zdôraznil, že všetky tieto výmeny sa dejú plynulým odchodom vojakov, ktorí urobili kus práce a teda nejde o nejaké násilné zmeny.
      
Minister ďalej informoval, že od soboty 1. októbra bude vytvorená nová funkcia prvého zástupcu náčelníka GŠ, ktorým bude generálmajor Miroslav Kocian. Ten doteraz riadil štáb operácií. Druhým zástupcom bude generálporučík Jaroslav Vývlek. Do civilu dnes odchádza brigádny generál na vlastnú žiadosť Milan Čelko, vo funkcii náčelníka štábu pre podporu operácií ho nahradí brigádny generál Juraj Krištofovič.
      
Novým zástupcom veliteľa síl výcviku a podpory bude od soboty brigádny generál Josef Pokorný, brigádny generál Ľubomír Svoboda bude šéfom štábu strategického plánovania. "Zmeny na týchto postoch sme urobili po dôkladnom zvážení a v dobrej viere, že nová krv v riadiacich štruktúrach OS prispeje k zlepšeniu ich fungovania," povedal Galko.
      
Bulík potvrdil že odchádza po vzájomnej dohode. "Všetci viete, že OS potrebujú finančnú injekciu, lebo modernizácia je nevyhnutná," zhodnotil stav armády. Zároveň je presvedčený, že pri reforme OS by mal byť už nový náčelník OS so svojimi ľuďmi, ktorých si vyberie. "Preto po vzájomnej dohode s ministrom som si podal žiadosť," ozrejmil.
      
Podľa jeho slov bol proces zmien v armáde poznamenaný odlivom časti personálu. "Keď sme začali robiť reformu v roku 2001, tak sme mali 520 plukovníkov, dnes ich je 62 v OS. Tak si viete predstaviť, akým procesom naše OS za posledných osem rokov prešli," naznačil Bulík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu