Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Za asistencie polície dnes zbúrali nelegálnu osadu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽIAR NAD HRONOM – Za asistencie techniky, mestskej a štátnej polície dnes žiarska samospráva likvidovala v lokalite pod Šibeničným vrchom nelegálnu čiernu skládku, ktorá vznikla na súkromnom pozemku. Išlo o novovznikajúcu osadu, v ktorej bývala viac ako desiatka Rómov, pričom sa medzi nimi nachádzali aj deti.

"Vznikla nám tu čierna skládka, ktorú bolo potrebné riešiť. My nemôžeme dovoliť, aby sa nám rozširovali ďalšie čierne skládky, tak sme sa rozhodli, že to musíme riešiť," podotkol primátor Ivan Černaj.

Podľa hovorcu mesta Martina Baláža išlo o nelegálnu skládku. "To čo tam bolo, nemá ani charakter stavebný, je to bez súhlasu majiteľa na súkromnom pozemku. My už v meste máme jednu nelegálnu osadu, ktorá vznikla takýmto spôsobom a určite si v inej časti mesta nedovolíme, aby niečo podobné vznikalo," uviedol Baláž.

Príbytky si Rómovia postavili na cudzom súkromnom majetku. Mesto už pred časom vyzvalo majiteľku pozemku, aby si vzťahy na ňom "vysporiadala" a odpad odstránila. "Ona sa obrátila na nás, či by sme to nemohli s jej súhlasom urobiť my, takže sme sa nakoniec dohodli, že to zrealizujeme my," podotkol Baláž.

Na likvidáciu vznikajúcej osady upozorňovalo mesto jej obyvateľov už od leta, pričom im ponúkalo i náhradné riešenie. Aj napriek tomu tam niekoľkí obyvatelia ostali do poslednej chvíle. "Títo ľudia vedeli, že nemajú na týchto pozemkoch čo robiť a že sa musia po našich výzvach zbaliť a priestor opustiť. Tesne pred akciou boli na to upozornení, čiže, mali dosť času na to, aby sa mohli zariadiť v rámci svojich možností," podotkla Monika Minárová, vedúca odboru starostlivosti o obyvateľov na mestskom úrade.

"Pracovníci nášho odboru starostlivosti o obyvateľov intenzívne komunikujú s každým, kto sa ocitne v hmotnej núdzi. Boli im ponúknuté všetky možné riešenia, ktoré sociálna sieť na Slovensku v Banskobystrickom kraji ponúka," zhodnotil Baláž s tým, že niektorí odišli skôr a vyriešili si problém bývania sami.

"Bývali sme na Kortíne a odtiaľ nás vyhnali a prišli sme sem. Ja viem, že toto je nesprávna vec. My vieme dobre, ale kde máme ísť...My už nevieme, kde máme ísť," podotkla jedna z obyvateliek príbytkov Emília Kakarová s tým, že zrejme sa vrátia naspäť do osady pod Kortínou.

Na mieste sa v súčasnosti nachádzajú veľkokapacitné kontajnery, ktoré odpadom napĺňajú mestskí aktivační pracovníci. Lokalitu bude mesto prostredníctvom mestskej polície monitorovať aj v budúcnosti.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu