Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žitňanská rozhodnutia súdov pri odpočúvaní preverovať nebude

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti (MS) nemá možnosť preveriť vecnú správnosť rozhodovania sudcov v kauze odpočúvanie.

"Ministerstvo nemôže, nerobí to a je to aj správne, že to nerobí, neposudzuje vecnú správnosť rozhodovania súdov a sudcov ani pri použití informačno-technických prostriedkov," uviedla po dnešnom rokovaní vlády šéfka rezortu Lucia Žitňanská.

Poznamenala, že v demokratickom štáte je neprípustné, aby ministerstvo bolo arbitrom v prípade vecného rozhodovania súdov. To môže podľa jej slov v prípade sťažnosti posúdiť napríklad Ústavný súd SR.

Žitňanská ozrejmila, že ministerstvo môže v tomto prípade kontrolovať dodržiavanie ustanovení zákona o ochrane utajovaných skutočností, ako aj v spolupráci s predsedom súdu vykonať dohľad, či sú splnené všetky zákonné podmienky na vydávanie rozhodnutí.

Poukázala na to, že kontroly dodržiavania právnej normy o ochrane utajovaných skutočností sa realizujú pravidelne. Podľa jej slov v nej uspel aj trenčiansky krajský súd, ktorého sudcovia odobrili odpočúvanie novinárov. Kontrola sa mala zamerať na obdobie rokov 2009 až júl 2011. Priblížila tiež, že požiadala o vykonanie dohľadu na trenčianskom súde.

Premiérka Iveta Radičová v utorok (22.11.) v súvislosti s kauzou odpočúvania, ktoré podpísali sudcovia, avizovala, že v tejto súvislosti už v rámci svojich kompetencií koná ministerstvo spravodlivosti. To malo podľa jej slov prešetriť rozhodnutia sudcov, ktorí odpočúvania legalizovali. "O výsledkoch tohto šetrenia bude verejnosť informovaná," deklarovala Radičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu