Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zákon o sudcoch opätovne schválili, pripomienky prezidenta neprešli

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Novela zákona o sudcoch a prísediacich z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) vstúpi na nový rok do účinnosti v podobe, v akej ju schválili poslanci ešte v októbri.

Plénum dnes totiž odmietlo pripomienky prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý právnu normu parlamentu vrátil na opätovné prerokovanie a novelu schválilo 76 hlasmi v pôvodnom znení.

Hlava štátu okrem iného nesúhlasila s ustanoveniami, podľa ktorých sa v územnom obvode každého krajského súdu vytvorí jednomandátový volebný obvod na voľbu členov Súdnej rady SR a sudca z určitého volebného obvodu bude mať právo voliť len jedného člena tejto rady.

"Tým sa zužuje právo sudcu voliť osem sudcov za členov Súdnej rady. Rovnako právo sudcu byť volený za sudcu Súdnej rady všetkými sudcami sa zužuje na právo sudcu určitého volebného obvodu byť volený sudcami len tohto volebného obvodu," vyčítal novej úprave Gašparovič.

Odmietavo sa staval aj k ustanoveniu, ktorým sa sudcovia Najvyššieho súdu (NS) SR a Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pre voľby členov Súdnej rady zaradia do volebného obvodu Krajského súdu v Bratislave. Takýmto spôsobom sa podľa prezidenta vytvára nevyváženosť medzi jednotlivými volebnými obvodmi. "Okrem toho podľa môjho názoru sa znevažuje ústavné postavenie NS SR, ktorý je ústavným orgánom," pripomenula hlava štátu.

Samotná novela zákona o sudcoch a prísediacich opätovne zavádza hodnotenie práce sudcov v päťročnom cykle. Takéto periodické hodnotenie bolo zrušené v roku 2008. Nová právna norma tiež upravuje mechanizmus opätovného hodnotenia v prípade predchádzajúceho zistenia nedostatkov v ich práci. Na ich odstránenie budú mať sudcovia jeden rok.

Podľa právnej normy, ktorá je súčasťou ďalšieho balíka zmien v justícii, hodnotenie nebude vykonávať priamo predseda súdu ale predsedovia grémií a kolégií. Nanovo sa koncipujú kritériá posudzované pri hodnotení sudcu, pričom zásadná zmena spočíva v zavedení mechanizmu ich bodovania.

Prideľovať body za sledované kritériá bude predseda grémia či kolégia, predseda súdu a hodnotiaca komisia, ktorú vytvára sudcovská rada. Ak sudca nevyhovie, bude to dôvod pre vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti s možnosťou zániku funkcie sudcu. Výsledky sa budú zverejňovať.

Novela zavádza nový právny inštitút, a to ročný štatistický výkaz sudcu. Ten vyhotoví každoročne k 31. marcu predseda súdu. Sleduje sa tak výkonnosť sudcu v ním vybavovanej agende a bude jedným z podkladov pre jeho hodnotenie. Aj výkaz bude verejne prístupný. V prípade podpriemerných výsledkov musí predseda súdu priložiť informáciu o prijatých opatreniach na zmenu stavu, prípadne o vyvodení zodpovednosti.

Zmeny sa rovnako dotknú zlepšenia reálneho fungovania disciplinárneho konania sudcov. Bude fungovať náhodný výber disciplinárneho senátu zvlášť pre každé takéto konanie, čím sa výrazne obmedzí riziko jeho zneužitia. Na účely občianskej kontroly disciplinárnych senátov má byť ich zoznam zverejnený na internete, rovnako aj databázy predsedov a členov disciplinárnych senátov zvolených Súdnou radou.

Za disciplinárne previnenie sa môže sudcovi znížiť jeho funkčný plat až o 30 percent, v súčasnosti je to o 15 percent. To však nemá podľa ministerstva spravodlivosti požadovaný efekt vo význame prevenčného a sankčného pôsobenia.

Na základe súčasnej legislatívnej úpravy sa nesmú sudcovia verejne vyjadrovať k súdnym rozhodnutiam. Keďže ich môžu komentovať, podrobovať odbornej kritike, alebo k nim zaujímať vlastné postoje napríklad v rámci lektorskej či publikačnej činnosti, tento zákaz sa od nového roku obmedzí iba na rozhodnutia, ktoré ešte nie sú právoplatné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu