Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Piťovcov vypočúvajú už 24 hodín a odsunú mimo teritória. Končí ich éra?

Kukláč pred Piťovým Zobraziť galériu (10)
Kukláč pred Piťovým "hradom" nad Lamačom

BRATISLAVA - Najväčšia akcia v slovenskej histórii prebehla včera nadránom v Bratislave a jej okolí. Policajné jednotky sa napokon odhodlali zasiahnut proti skupine piťovcov, považovaných za jednu z najmocnejších v podsvetí hlavného mesta. Čo bolo vlastne dôvodom zásahu, ako prebiehal a kto sú naozaj piťovci a ich neslávne známy boss Juraj Ondrejčák?

Akcia nebola bezproblémová

Do akcie sa zapojilo neuveriteľných 350 policajtov. Zadržali 20 ľudí, čo je takmer polovica z 44 piťovcov, ktorí sú uvedení na najnovších policajných zoznamoch. Ako z akčného filmu pôsobilo najmä zadržanie najznámejšej tváre skupiny, Piťa. Po štvrtej ráno sa do jeho záhrady zlanili kukláči z vrtuľníku. Vyrazili okná, cez detskú izbu vošli dovnútra a bossa zadržali. 

Napriek tomu, že polícia je na informácie skúpa a minister Lipšic mal tlačovú konferenciu, ktorá trvala asi 30 sekúnd, je jasné, že polícia sa snažila dostať takmer celé tvrdé jadro skupiny. Razie pokračovali aj v podvečerných hodinách. Špeciálne jednotky polície bolo možné vidieť napríklad na niekoľkých miestach Bratislavy, napríklad na Hradnom kopci, pri luxusnom hoteli.

Daniel Lipšic vyzdvihol profesionálny zásah polície a najmä fakt, že sa o zásahu nikto nepovolaný nedozvedel až do dňa "D". Pri takej obrovskej akcii sa však policajti údajne nevyhli menším pochybeniam. Jedného z členov skupiny hľadali na mieste, kde nebýva a potom vraj zúfalo zaimprovizovali a prišli k jeho matke. Napokon ho našli u neho doma. Minister zdôraznil, že všetkých 20 piťovcov chytili aj napriek tomu, že niektorí sa pokúsili ujsť.

Piťo: Vysokoškolák, vojenský nadšenec a Valkov známy

Napriek tomu, že medzi zadržanými môže byť niekoľko veľmi zaujímavých mien, najviac rozruchu vyvolalo zatknutie boss skupiny Ondrejčáka. V jeho prípade ide o precedens, pretože bol považovaný za jedného z tých, na ktorých sa nesiaha. Nepriamo na to upozornil aj minister Lipšic, keď vyhlásil, že ak si "niektorí bossovia do dnešného rána mysleli, že sú nedotknuteľní," presvedčii sa o opaku.

Piťo (35) nie je v žiadnom prípade klasický typ gangstra. Muž s právnickým vzdelaním, ktoré získal na Fakulte práva Janka Jesenského v Sládkovičove, má množstvo koníčkov a čiestočne sa angažoval aj v komunálnej politike.

Keďže jeho skupina sídli v Lamači, väčšina jeho aktivít je viditeľná najmä v tejto okrajovej štvrti Bratislavy. Niektorí miestni sú mu vďační za to, že z Lamača údajne vytlačil neprispôsobivých obyvateľov a bezdomovcov. Veľký škandál pred časom vyvolalo vymenovanie Ondrejčáka do školskej komisie. Poslankyňa za KDH, ktorá ho do funkcie navrhla, sa dušovala, že ho nepozná a videla v ňom len "aktívneho rodiča."

Piťo údajne zorganizoval pre Lamačanov aj koncert v miestnej krčme Podháj, zvanej Trojka. Podnik sa považuje za jeho "rodný," oslavoval tu aj narodeniny. Podľa medializovaných informácií je nadšencom vojenskej histórie.

Ondrejčák sa venoval aj karate. V minulosti trénoval spolu so zavraždeným právnikom Ernestom Valkom, ktorý sa však potom k týmto aktivitám príliš nehlásil. Piťo ho však pravdepodobne mal v úcte, pretože pár mesiacov po jeho vražde sa domáhal stretnutia s ministerom Lipšicom a chcel mu prezradiť fakty o advokátovej poprave. Lipšic ho neprijal a Ondrejčáka vypočuli policajti, napriek tomu, že predtým vyhlásil, že zásadné zdelenie má len pre ministra. Ktovie, o aké fakty sa takto policajný zbor pripravil.

Šéf piťovcov nie je bezúhonný, má však na krku len jednu podmienku. Podľa informácií Plus 1 Deň za to, že vyfackal bossa východoslovenského podsvetia Róberta Okoličányho.

Piťovci sú chronicky známi aj tým, že obľubujú terénne Mercedesy typu "G" a obliekajú sa do polovojenského oblečenia. Po dlhom období pokoja, keď ich polícia z ničoho nevinila, sa pravdepodobne naozaj cítili nedotknuteľní. Na svojej stránke si totiž nemilosrdne ironizovali a kritizovali policajné zásahy. Stažovali sa však napríklad aj na šikanu. Členov ich skupiny vraj na cestách bezdôvodne zastavovali, pričom iné skupiny, napríklad "hrbáčkovci", zostávali nepovšimnuté.

Čo bude s piťovcami?

Väčšina médií predpokladá, že vplyv skupiny sa v Bratislave poriadne zmenší. Momentálne sú podľa našich informácií piťovci podrobovaní výsluchom. Mali by skončiť "v najlepšom prípade zajtra, v najhoršom v piatok." Potom by ich mali eskortovať na špecializovaný súd do Banskej Bystrice.

Keďže sa nimi nebude zaoberať nižší okresný súd v Bratislave, naznačuje to fakt, že nepôjde len o nedovolené ozbrojovanie, ako sa špekulovalo. Má k nemu pribudnúť aj poškodzovanie cudzej veci, zosnovanie organizovanej skupiny a možno aj ďalšie skutky. Aj informácia, že ich prípad je v kompetencii trnavskej časti polície a bystrickej časti jurisdikcie, čosi naznačuje. Chcú sa s piťovcami vysporiadať mimo ich teritória?

Zásah proti bossovi Ondrejčákovi:

Zásah polície

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu