Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V drogovej kauze piťovcov o väzbe rozhodne bratislavský súd

BRATISLAVA - Či šesť osôb obvinených z drogovej trestnej činnosti a ktoré sú považované za členov bratislavskej skupiny piťovcov zostane za mrežami vo väzbe, rozhodne Okresný súd v Bratislave 1.

"Na Okresný súd Bratislava 1 bol doručený návrh na vzatie do väzby šiestich osôb obvinených z obzvlášť závažných zločinov nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania. Sudcovi pre prípravné konanie začala plynúť 72 hodinová lehota, dokedy o návrhu prokurátora musí rozhodnúť," odpovedal dnes na otázku hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. Túto časť trestnej činnosti piťovcov dozoruje Krajská prokuratúra v Bratislave (KP).

V tomto prípade, rovnako ako v prípade podvodom získaných hypotekárnych úverov z USA však nefiguruje ako obvinený Juraj O., považovaný za šéfa skupiny piťovcov. Podvodne získané americké úvery dozoruje zase špeciálny prokurátor.

O tom či Juraj O. ostane vo väzbe zase rozhoduje dnes Okresný súd v Trnave. Na neho a na ďalšie osoby - Michala B., Martina P. a Petra B. bol podaný návrh na vzatie do väzby v stredu 16. novembra. Spoločne s ďalšími troma obvinenými sú stíhaní za zločiny poškodzovania cudzej veci a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Za uvedené trestné činy môže byť uložený trest odňatia slobody až na desať rokov. Aj tento prípad dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Generálnej prokuratúry SR. Ide o kauzu podpaľovania áut.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) o tom, či päť obvinených piťovcov v kauze podvodom získaných hypotekárnych úverov z USA, zostane vo väzbe bude rozhodovať od piatka rána 18. novembra. Dnes o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková.

Rozhodovať bude ŠTS pracovisko Banská Bystrica. V tomto prípade pôvodne figurovalo sedem obvinených osôb. Návrh na väzbu na spomínaných päť osôb dal špeciálny prokurátor za zločiny založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, za zločin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky, za  obzvlášť závažný zločin vydierania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu