Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kauza Tipos pokračuje: Ústavný súd dal za pravdu štátu!

Miloš Ronec
Miloš Ronec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) tento týždeň v utorok (18.10.) vyhovel sťažnosti národnej lotériovej spoločnosti Tipos a konštatoval, že rozhodnutím Najvyššieho súdu (NS) SR z novembra minulého roka bolo porušené jej právo na súdnu ochranu, právo nebyť odňatý zákonnému sudcovi a právo na spravodlivé súdne konanie.

"Rozsudok NS SR z 30. novembra 2010 zrušuje a vec mu vracia na ďalšie konanie," konštatoval Ústavný súd vo svojom rozhodnutí. Zároveň je NS povinný uhradiť Tiposu trovy konania na účet jej právneho zástupcu, a to do jedného mesiaca od právoplatnosti tohto rozhodnutia.

"Máme informáciu, že Ústavný súd rozhodol o ústavnej sťažnosti Tiposu. Avšak ešte nemáme písomné zdôvodnenie rozhodnutia ÚS SR, a preto rozhodnutie zatiaľ nebudeme komentovať," reagoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Tiposu Miloš Ronec.

"Súčasné vedenie ministerstva financií, na rozdiel od predchodcov, k tejto kauze vždy pristupovalo s ohľadom na verejný záujem. Preto informáciu z Ústavného súdu prijalo s uspokojením. Bližší komentár bude možný po doručení verdiktu a jeho podrobnejšom preštudovaní," uviedol hovorca ministra financií Martin Jaroš.

Ústavný súd prijal sťažnosť Tiposu ešte v máji tohto roka. Lotériová spoločnosť v nej namietala porušenie jej základného práva na súdnu ochranu, práva nebyť odňatý zákonnému sudcovi a práva na spravodlivé súdne konanie. ÚS súčasne odložil vykonateľnosť rozsudku Najvyššieho súdu z 30. novembra minulého roka.

Tipos sa rôznymi cestami snaží ochrániť majetok štátu pred nárokmi cyperskej spoločnosti Lemikon Limited. NS ešte vlani rozhodol v jej prospech s tým, že by mala od Tiposu získať vyše 14 miliónov eur. Celkovo sa Lemikon súdi až o 66 miliónov eur za údajné neoprávnené používanie ochranných známok a know-how Športky v minulosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu