Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Lekárka, ktorá vyberala hotovosť, dostala pokutu 1000 Sk

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok

BRATISLAVA - Bratislavská lekárka, ktorá počas marcového protestu ambulantných lekárov vyberala od pacientov peniaze v hotovosti, dostala pokutu 1000 korún. Udelil ju Bratislavský samosprávny kraj, informovala ČTK jeho hovorkyňa Milka Podmajerská. Lekárka Katarína Šimovičová však tvrdí, že zákon neporušila a preto sa proti pokute odvolá.

Samosprávny kraj sa prípadom zaoberal niekoľko mesiacov, pravdepodobné odvolanie bude posudzovať ministerstvo zdravotníctva. "Lekárka sa môže odvolať do 15 dní od doručenia oznámenia o postihu," konštatovala Podmajerská. Šimovičová sa údajne previnila tým, že pacientom po skončení protestu peniaze nevrátila.

Šimovičová to považuje za nezmysel, pretože pacienti mali o preplatenie nákladov požiadať svoju zdravotnú poisťovňu. "Napokon, ani pacienti, ani poisťovňa sa nesťažovali," povedala Šimovičová. Za snahou pokutovať ju vidí politické tlaky predchádzajúceho vedenia ministerstva zdravotníctva. Protestná akcia ambulantných lekárov totiž prebehla počas pôsobenia exministra Rudolfa Zajaca.

Úrad samosprávneho kraja taktiež skúma, či vyberaním hotovosti neporušil zákon aj lekár Peter Lipták. Prípad ešte nie je uzavretý, dodala Podmajerská.

Vyšetrovanie lekárov, ktorí vyberali od pacientov hotovosť, inicioval bývalý minister Zajac. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý sa prípadmi zaoberal, potvrdil, že zákon porušili dvaja lekári. Konečné rozhodnutie mal vyniesť samosprávny kraj, ktorý to má v kompetencii. Napokon sa však prípady pravdepodobne vrátia na ministerstvo zdravotníctva, v súčasnosti už pod vedením nového ministra Ivana Valentoviča.

K protestu vyzvala ambulantných lekárov koncom februára ich stavovská organizácia Slovenská lekárska komora. Zdravotníci chceli vytvoriť tlak na najväčšiu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, aby im ponúkla za ich prácu viac peňazí. Odmietali s ňou podpisovať nové zmluvy a od klientov poisťovne požadovali za niektoré ošetrenia hotovosť.

Napokon lekári zmluvy s poisťovňou podpísali a protest počas marca utíchol. O niekoľko týždňov neskôr však do štrajku vstúpili zdravotníci asi z dvadsiatky slovenských nemocníc po výzve Lekárskeho odborového združenia. Časť z nich protestovala proti nedostatku financií v zdravotníctve takmer až do júnových parlamentných volieb.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu