Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Okoličány neprebral predvolanie, kukláči sa s ním nehrali

Róbert Okoličány
Róbert Okoličány

BRATISLAVA/PEZINOK – Na prázdne vrecká sa opäť vyhováral údajný východoslovenský boss Róbert Okoličány. Prostredníctvom exmanželky poslal fax, v ktorom stálo, že nemá peniaze na cestu do Pezinka. Okoličány nepreberal ani súdne zásielky, takže ho na špecializovaný súd "zviezli" kukláči.

Kukláči predviedli okrem Róberta aj jeho brata Rudolfa. Obaja totiž neprebrali predvolanie na dnešné hlavné pojednávanie v kauze, vrátenej najvyšším súdom.

Okoličány dnes súdu predložil listinu, v ktorej namietal, že mu predvolanie neposlali aj na adresu prechodného pobytu. V čase jeho predvedenia sa zdržiaval na adrese, o ktorej súd nevedel. Sudca prečítal aj fax, ktorý prišiel do Pezinka dnes ráno a podľa Okoličányho ho poslala jeho exmanželka.

Boss v ňom žiadal o konanie v jeho neprítomnosti so zdôvodnením, že je v hmotnej núdzi a nemôže cestovať do Pezinka a zabezpečiť si tam ubytovanie. Na súd prišla faxom aj podobná žiadosť jeho brata, podľa jeho vyjadrenia ho poslala sestra.

Sudca sa ho pýtal, prečo si necháva podanie žiadosti na poslednú chvíľu. Okoličány reagoval, že nikdy nevie o termínoch pojednávania, dozvedá sa ich len z internetu. Nechápe, prečo sa mu nepodarilo doručiť súdnu zásielku, lebo doma sa zdržiava a poštu si bežne preberá.

Rovnako sa doručenka nevrátila od obžalovaného Róberta Čorbu a súd ho dal tiež predviesť. To sa však nepodarilo, pretože tento muž je vo väzbe v Litoměřiciach v Českej republike pre prípad krádeže vlámaním. Senát tak musel napokon pojednávanie odročiť na 21. decembra.

Na lavicu obžalovaných si dnes okrem bratov Okoličányovcov sadli len Jozef Leško a Jaroslav Potučko, ostatní dali súhlas na konanie v ich neprítomnosti.

V kauze je od roku 2007 obžalovaných šestnásť osôb z 20 skutkov. Najzávažnejšími je päť vrážd, jeden pokus o vraždu, jedno zabitie, tri ťažké ublíženia na zdraví a založenie a zosnovanie zločineckej skupiny. Bossovi Okoličánymu kladú za vinu, že jednu vraždu sám spáchal, na vykonanie jednej dal pokyn a ďalšiu vraždu zorganizoval. Najviac skutkov prokuratúra pripisuje Róbertovi Nigutovi (34), ktorý je ako jediný vo väzbe.

Súd v tomto prípade už vyniesol rozsudok, ktorým uznal vinnými sedem obžalovaných a uložil aj dva doživotné tresty. Najvyšší súd tento rozsudok zrušil a prípad vrátil Špecializovanému trestnému súdu. Nariadil mu doplniť dokazovanie a aj to, že všetkých obžalovaných musí súdiť v jednom spoločnom konaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu