Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dôchodkyňa z Humenného zažila šok: Útok chrobákov vo vlaku!

Na tejto stanici celý príbeh začal Zobraziť galériu (8)
Na tejto stanici celý príbeh začal

HUMENNÉ – Čakanie na vlak na železničnej stanici v Humennom sa zmenilo pre dôchodkyňu Máriu na horor. Hlavnú úlohu v celom kurióznom prípade pritom zohrali známe chrobáky, známe ako električky, či cifruše.

Pre cestujúcich v smere na Medzilaborce nie je k dispozícii čakáreň, iba jedna lavička. Ak je už obsadená, nezostáva cestujúcim nič iné, len do príchodu vlaku postojačky čakať, napríklad v tieni blízkych stromov. Pani Mária z Čabín, preto oprela svoje nákupné tašky o kmeň lipy a trpezlivo čakala do príchodu vlakovej súpravy.

„Keď sme už sedeli vo vlaku, začali na mňa ľudia kričať, že z mojich tašiek vyliezajú po stovkách červeno-čierne chrobáky. Neverila som vlastným očiam! Po zemi, aj po nákupe mi chodil odporný hmyz. Ľudia rozliezajúce sa chrobáky hneď pozabíjali. Odkiaľ sa tam vzali a čo je to za druh?! Jeden pán povedal, že sú to ploštice – skoro som tam dostala infarkt. Ani si nechcem predstaviť, že by sa mi dostali do domu. Mala som strach, či tie potvory už nestihli naložiť v mojich taškách vajíčka alebo nejaké larvy. Tašky som doma ihneď vyhodila do kontajnera a sliepkam dala zožrať celý nákup, aj hrozno za 6 Eur.“

Je pravdou, že okolie humenskej, malej železničnej stanice už dávnejšie obsadili kolónie červeno-čiernych bzdoch s nezvyklým názvom Cifruša bezkrídla (Pyrrhocoris apterusna). „Už si budem dávať väčší pozor a nikto ma nedonúti, aby som tam ešte niekedy položila tašky na zem“ skonštatovala vystrašená dôchodkyňa.

Odborníci tvrdia, že aj keď sa tento druh hmyzu môže živiť rovnakou potravou ako ľudia, cifruše majú najradšej rastlinné šťavy. Je pravdepodobne, že práve sladké hrozno v taške opretej o kmeň ich zlákalo, aby zliezli zo stromu. Aj keď ich môžeme nájsť na múroch a povalách starých domov, oveľa radšej sa zdržujú v prírode, ako v ľudských obydliach. Ich kolónie majú niekedy až stovky jedincov, ale pre človeka nie sú nebezpečné. Cifruše sa až do príchodu prvých mrazov budú vyhrievať na kmeňoch staničných líp, pátrať tam po potrave a nechtiac asi aj strašiť cestujúcich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu