Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Lukáško (5) rozpráva úsmevom

Lukáško musí mať podopretú hlavičku, inak ju neudrží. Zobraziť galériu (2)
Lukáško musí mať podopretú hlavičku, inak ju neudrží.

MORAVSKÉ LIESKOVÉ - Mohol by sa volať Smejko. Lukáško Podolan (5) z Moravského Lieskového má na tváričke stále krásny úsmev, a to aj napriek tomu, že si vo svojom krátkom živote už veľa vytrpel. Trpí totiž mozgovou obrnou. Nedokáže sám stáť, sedieť ani udržať hlavičku. Jeho rodičia Andrea (29) a Silvester (30) sa však nevzdávajú. Veria, že jeho stav sa môže zlepšiť. Na liečbu, ktorá mu môže pomôcť, však potrebujú najmenej 50-tisíc korún.

„Lukáška som šesť dní prenášala. Vyvolali mi pôrod, ale hlavičku mal omotanú pupočnou šnúrou. Doktor mi ju zatlačil späť a rodila som nanovo. Možno vtedy došlo k poškodeniu mozgu,“ povedala Lukáškova mama Andrea. Keď mal tri mesiace, rodičia zistili, že nie je v poriadku. „Nebol na úrovni trojmesačného dieťatka. Ani teraz nechodí, nesedí, hlavička mu padá, nič nechytí do ručičiek, nerozpráva,“ vraví A. Podolanová.

Podľa nej však synček rozumie, vynašiel si dokonca vlastný jazyk, pomocou ktorého sa s rodičmi dorozumieva. „Keď sa ho na niečo spýtame a súhlasí, usmeje sa na nás alebo žmurkne. Keď nesúhlasí, zamračí sa,“ tvrdí mama. Rodičia chlapca od začiatku hľadajú spôsob, ako mu pomôcť. Lukáška už liečili aj v hyperbarickej komore, ktorá pomáha prekysličiť mozog. „Zlepšenie sa prejavilo, ale terapia stála veľa peňazí. Na viac ako tridsať vstupov sme však nemali peniažky,“ smúti mama Andrea. Tá je na materskej dovolenke s dcérkou Monikou (1).

Lukáško navštevuje špeciálnu škôlku, aby bol v kontakte s inými deťmi. Manžel Silvester je robotník v sklárňach. Lukáškovi rodičia vidia novú nádej v bratislavskom centre Medema, kde liečia deti s mozgovou obrnou. „Jeden kurz však stojí až 46-tisíc korún a povedali mi, že tá liečba má zmysel, len ak dieťa absolvuje viac kurzov, “ povedala A. Podolanová. Verí však, že sa nájdu dobrí ľudia, ktorí chlapčekovi podajú pomocnú ruku.

Ak chcete chorému Lukáškovi pomôcť, volajte jeho rodičom na číslo 0908/748 088.

 
Lukáško (5) rozpráva úsmevom
Zobraziť galériu (2)
Lukáškovi môžu pomôcť
V centre Medema deti cvičia na trenažéri, absolvujú bahenné zábaly na svaly, masáže,vákuovú stimuláciu. Kurz prebieha v niekoľkotýždňových cykloch. Podľa konateľa centra Alexandra Kamyšanova má Lukáško veľkú nádej na zlepšenie stavu. „Naučíme ho držať hlavu, chrbát, chytať veci do rúk, uvoľníme mu svaly. Bude sa môcť oprieť aj sedieť. Máme 22-ročnú pacientku, ktorú sme „naučili“ sedieť. U malých detí nádej na úspech je dvojnásobná,“ povedal A. Kamyšanov.

Čo je mozgová obrna?
Detská mozgová obrna je pohybové postihnutie, prejavuje sa poruchami nervového a svalového systému, sily, koordinácie a priebehu pohybu. Vzniká poškodením mozgu pred jeho dozretím. Vyskytuje sa asi u dvoch z tisícky novorodencov. K mentálnej retardácii dochádza iba u tretiny až polovice detí. Až 75 % pacientov trpí poruchami reči.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu