Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Benjamín: 3 mesiace žije s cudzím srdcom...

Malý Benjamín sa zotavuje z transplantácie srdca veľmi dobre.
Malý Benjamín sa zotavuje z transplantácie srdca veľmi dobre.

BRATISLAVA - Jedna tragédia zabránila druhej. Keď sa pred tromi mesiacmi pri vážnej dopravnej nehode neďaleko Banskej Bystrice smrteľne zranil osemročný chlapec, pre Benjamínka (4) svitla nádej. Od narodenia mal totiž problémy so srdiečkom. Život mu zachránil orgán z hrude školáka, ktorý haváriu neprežil. S týmto srdcom žije Benjamínko už štvrť roka, a hoci ešte nie je úplne zdravý, lekári tvrdia, že najhoršie už má za sebou.

Malý pacient bol nedávno s mamou na kontrole v bratislavskom detskom kardiocentre. „Problémy so srdiečkom mal syn už päť dní po narodení. Domov ma s ním nepustili a zostal na pozorovaní v nemocnici,“ rozhovorila sa Benjamínova mama Helena. Chlapec od narodenia trpí diletačnou kardiomyopatiou. „Srdiečko mu často zlyhávalo. Nikdy neviete, kedy to príde. Pravidelne sme chodili do nemocnice na podporu srdiečka,“ rozpráva Helena, ktorá v Snine okrem Benjamínka vychováva s manželom ďalších dvoch synov.

O transplantácii sa začalo uvažovať, keď mal chlapček dva a pol roka. Dlho však žiadne „správne“ srdce nebolo k dispozícii. „Verila som, že jeho srdiečko vydrží čo najdlhšie. Nič iné nám nezostávalo,“ priznáva matka, ktorá doslova verila na zázrak. Nie vždy platí, že život plodí smrť. Niekedy je to aj naopak. Rodičia osemročného chlapca, ktorý sa smrteľne zranil pri vážnej nehode neďaleko Banskej Bystrice, v sebe našli obrovskú veľkorysosť. Darovali život inému.

„Lekári mi zavolali domov, že majú srdce pre Benjamína. Zostala som v šoku. Zložila som telefón, aby som tomu uverila. Potom mi zavolali ešte raz,“ pokračuje Benjamínova mama. Všetko sa zbehlo rýchlo - prevoz chlapca vrtuľníkom do Bratislavy, 6-hodinová operácia, dni čakania...

Telo Benjamína nové srdce veľmi rýchlo prijalo. „Bola som šťastná, ale bála som sa. Strach poznačí i to najväčšie šťastie,“ s prežitým utrpením v hlase konštatuje Helena. Dnes sa drobec rýchlo zotavuje. Primár Kardiologického oddelenia Detského kardiocentra v Bratislave Marián Hrebík vie, že Benjamín má to najhoršie už za sebou. „Tri mesiace po operácii je jeho zdravotný stav veľmi dobrý. Organizmus prijal srdiečko a nevyskytli sa žiadne komplikácie. Je vo veľmi dobrej fyzickej kondícii,“ s úsmevom na tvári zvestuje radostnú správu odborník. Benjamín zatiaľ musí nosiť na tvári ochranné rúško. Prípadná choroba by totiž mohla spôsobiť infekciu. Podľa primára by po roku od operácie mal prejsť už na normálnu životosprávu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu