Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rektora univerzity v Trenčíne ani na tretí pokus neodvolali

Univerzita Alexandra Dubčeka
Univerzita Alexandra Dubčeka (Zdroj: SITA)

TRENČÍN – Akademickému senátu Univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne sa ani dnes nepodarilo odvolať rektora Ivana Kneppa. „Dnešné rokovanie nebolo uznášaniaschopné, takže som ho rozpustil, nebol dostatočný počet senátorov,“ informoval predseda senátu Dušan Holý.

Išlo pritom už o tretie odvolávanie rektora v tomto akademickom roku. Podľa Holého budú v týchto snahách pokračovať aj budúcnosti. Kneppo pokusy o svoje odvolanie považuje za „folklór senátu“. Dôvody, prečo by mal opustiť vedenie univerzity, nepozná. „Je mi to divné, pretože senát mi zatiaľ nevytkol alebo nepovedal žiadne dôvody prečo,“ reagoval. Na jeho odvolanie v predchádzajúcich zasadnutiach senátu chýbal zakaždým jeden hlas.

Podľa Dušana Holého je dôvodov na odvolanie súčasného rektora viacero. „Pretrvávajúce problémy katedry mechatroniky, ktoré sa neriešia vedením, veľa súdnych sporov,“ vymenúva. Údajné kupovanie hlasov členov senátu odmieta, univerzita však podľa neho nesmeruje k lepšiemu. S jeho názorom súhlasí aj bývalý dekan Fakulty mechatroniky Dušan Maga. „Pokiaľ to ostane tak, ako je to teraz, že piati ľudia budú chrániť svoje vlastne ja a vlastný piesoček, tak tá univerzita dopadne veľmi zle,“ skonštatoval.

Zamestnanci univerzity navyše zaslali na ministerstvo školstva otvorený list, v ktorom vytýkajú súčasnému rektorovi viaceré pochybenia. Žiadajú prešetriť údajné Kneppove protiprávne konanie a vyvodiť z neho patričné dôsledky. Za jeho prvý protiprávny čin považujú neodoslanie pripomienok Fakulty mechatroniky k správe Akreditačnej komisie, ktorá sa týkala spĺňania kritérií spôsobilosti uskutočňovať študijný program v stanovenom termíne. Podľa bývalého dekana fakulty došlo k podobným záležitostiam už niekoľkokrát. „Týkalo sa to viacerých spisov a záležitostí a ani jedna z rektorátu neodišla,“ tvrdí. Kneppo argumentuje tým, že správa nespĺňala náležité kritériá a fakulta si za to môže sama. „To som mal poslať list Akreditačnej komisii, respektíve na ministerstvo, v ktorom Fakulta mechatroniky obviňuje Akreditačnú komisiu z nekompetentnosti a zo sústavného porušovania zákona. Uznajte, že takýto list ja poslať nemôžem,“ povedal rektor. V spisoch boli podľa neho ešte väčšie chyby po ich opravení a on sám musel vyhodnotiť, či takýto list môže z univerzity odísť.

Podľa Holého sa na univerzite hovorí aj o vysokých odmenách niektorých jej pracovníkov. V otvorenom liste rezortu školstva sa píše, že vysoké odmeny dostala aj manželka rektora, ktorá pracuje ako vedúca oddelenia práce a miezd. „Toto všetko je zase neznalosť. Kto si prečíta, aké sú právomoci rektora, zistí, že ja môžem dať odmenu a schváliť odmenu len dekanovi a prorektorovi a tým pracovníkom, ktorí bezprostredne podliehajú rektorovi. Moja manželka nie je moja podriadená, je zamestnankyňa univerzity, ale to nič na veci nemení,“ vysvetľuje Kneppo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu