Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Kövérove vyhlásenia vníma premiérka ako inzultáciu

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová dnes na summite V4, ktorý sa konal v Bratislave, rázne odmietla výroky predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra.

„Hovorila som s pánom premiérom Orbánom a vyslovila som vetu – zásadne odmietam vyhlásenia vrchných predstaviteľov maďarskej politickej scény. Vnímam to ako inzultáciu a žiadam, aby sa takéto spôsoby nikdy viac neopakovali,“ vyhlásila slovenská predsedníčka vlády. Ako dodala, je to vážna prekážka susedských vzťahov. Kövér v rozhovore pre vydanie českého denníka Hospodářské noviny napríklad uviedol, že Maďarsko mohlo vojensky zasiahnuť, pretože Slovensko pri výstavbe Vodného diela Gabčíkovo údajne brutálne menilo hranice.

Maďarský premiér Viktor Orbán na stretnutí predstaviteľov krajín V4 konštatoval, že Maďari a Slováci sú dobrými partnermi. „Za tento rok sa nám podarilo dokázať, že Slováci a Maďari v medzinárodnej politike sú schopní spoločne vystupovať aj vtedy, keď sa v bilaterálnych vzťahoch objavujú problémy.“ Na margo kontroverznej maďarskej ústavy Orbán povedal, že nepredstavuje žiadnu hrozbu. „Verím, že si s ňou budeme dobre nažívať,“ uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu