Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Urán nechcú ani v Kluknave!

KLUKNAVA - Kanadská firma Tournigan sa ťažby uránu na východe Slovenska nevzdáva. Namiesto Jahodnej pri Košiciach, čomu úspešne zabránili ochranári, ťažobná spoločnosť získala povolenie na prieskum ložiska neďaleko Kluknavy pri Gelnici. Tamojší starosta sa o tom dozvedel len nepriamo, no je zásadne proti!

„Nikto nás nežiadal o súhlas. Poslanci teda ešte o ničom nevedia, ale ja som zásadne proti ťažbe,“ vraví starosta Kluknavy Ján Majerník. Podľa neho v lokalite Banské medzi Štefanskou Hutou a Kluknavou ani nie sú veľké ložiská uránu. „Kedysi sa tu ťažila meď. S uránom však nechceme mať nič spoločné. Nebezpečné prostredie nevyváži ani viac pracovných príležitostí,“ dodal starosta.

Kanadská ťažobná spoločnosť prieskum ťažby a spracovania uránu presunula na Spiš (uvažuje sa vraj aj o ložiskách pri Spišskej Novej Vsi a Poprade). Aktivisti Greenpeace totiž spustili masívnu kampaň proti ťažbe v Jahodnej. Výsledkom ich snahy i petície s vyše 9 000 podpismi proti bolo, že Obvodný banský úrad v Košiciach povolenie do konca roka 2007 nevydá!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu