Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prezident Gašparovič oslavuje jubilejných 70 rokov

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič oslavuje svoje životné jubileum. Na oficiálnu oslavu, ktorú prezident zorganizoval dnes k svojim nedeľňajším narodeninám v bratislavskom hoteli Bôrik so začiatkom o 17:00, je pozvaných vyše sto hostí z oblasti politického, spoločenského a kultúrneho života.

"Svoju účasť potvrdili aj najvyšší ústavní činitelia predseda NR SR Richard Sulík a premiérka Iveta Radičová. Hlave štátu prišli k sedemdesiatke zagratulovať aj podpredsedovia parlamentu, členovia vlády SR, predsedovia politických strán, šéfovia štátnych inštitúcií, predsedovia VÚC, predstavitelia samospráv, cirkví, odborov, médií, podnikatelia, umelci a športovci," informoval o tom hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

Po úvodnom prípitku vedúceho Kancelárie prezidenta SR Milana Čiča sa osobne účastníkom prihovoril i prezident Ivan Gašparovič. Medzi hudobnými hosťami nechýbajú fujaristi zo stredného Slovenska, speváčka Sisa Lelkes Sklovská, operní speváci Jolana Fogašová a Martin Babjak, speváčka Katarína Hasprová a populárny saxofonista Felix Slováček. Hostia si pochutnajú na tradičných špecialitách vrátane pečeného prasiatka. Podávať sa k nim budú tradičné slovenské vína, ktoré osobne vyberal prezidentský pár. Ako dodal Trubač, "prezident Ivan Gašparovič by chcel aj pri tejto príležitosti ešte raz poďakovať všetkým občanom, ktorí mu posielali a posielajú svoje blahopriania".

Ivan Gašparovič sa narodil 27. marca 1941 v Poltári. Pochádza z učiteľskej rodiny. Na základnú školu chodil do Svitu, neskôr žili v Košiciach a v roku 1955 sa presťahovali do Bratislavy. Vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského (1959 - 1964), v roku 1968 získal vedeckú hodnosť kandidáta vied a habilitoval sa za docenta na Právnickej fakulte UK. V roku 1964 nastúpil na Okresnú prokuratúru v Martine a potom na Mestskú prokuratúru v Bratislave. Od roku 1968 pôsobil na Katedre trestného práva, kriminológie a kriminalistiky Právnickej fakulty UK. V roku 1989 sa stal spolupredsedom Fóra nezávislých právnikov Slovenska a v roku 1990 prorektorom Univerzity Komenského. V rokoch 1990 – 1992 zastával post generálneho prokurátora Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. V roku 1992 pôsobil ako pedagóg na Právnickej fakulte UK a člen Vedeckej rady univerzity.

Členom Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) bol od roku 1992, v júni 1992 bol zvolený za poslanca SNR za HZDS a stal sa predsedom Slovenskej národnej rady (SNR), neskôr Národnej rady (NR) SR. Podieľal sa na vzniku Ústavy SR. Po parlamentných voľbách v roku 1994 znovu vykonával funkciu predsedu NR SR (1994 - 1998). Od júla do októbra roku 2002 pôsobil ako nezávislý poslanec NR SR. V júli 2002 založil Hnutie za demokraciu (HZD), ktorého sa stal predsedom. V roku 2002, po skončení volebného obdobia a práce v parlamente, sa vrátil ako pedagóg na Právnickú fakultu UK. Prezidentom Slovenskej republiky sa Ivan Gašparovič po prvý raz stal v roku 2004 a po druhý raz zvíťazil v prezidentských voľbách 4. apríla 2009. Je prvým prezidentom SR, ktorý vykonáva funkciu súvisle dve päťročné funkčné obdobia za sebou. Ivan a Silvia Gašparovičovci sú manželmi 46 rokov, sú rodičmi dvoch detí, dcéry Denisy - inžinierky ekonómie a syna Iva - kardiochirurga, ktorý má s manželkou Anetou dvoch synov.

Prezident je držiteľom mnohých domácich ocenení a najvyšších zahraničných štátnych vyznamenaní. Významnou poctou je Veľký rytiersky kríž od britskej kráľovnej Alžbety II. Veľký kríž občianskeho a vojenského čestného rádu Adolfa z Nassau mu udelil veľkovojvoda Luxemburského veľkovojvodstva Henri. Rad Izabely Kastílskej - Veľká reťaz, najvyššie španielske vyznamenanie mu udelil španielsky kráľ Juan Carlos I. Prezidentovi okrem iného patrí za zásluhy o vznik Slovenskej republiky Rad Andreja Hlinku I. triedy a podľa Zákona o štátnych vyznamenaniach Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, Kríž Milana Rastislava Štefánika I. triedy a Pribinov kríž I. triedy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu