Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pred štyrmi rokmi spadol do rieky a odvtedy je v kóme

Marcelkovi psychicky pomáha jeho malá sestrička. Zobraziť galériu (4)
Marcelkovi psychicky pomáha jeho malá sestrička.

DOLNÝ KUBÍN - Plačom a pohľadmi vyjadruje svoje pocity Marcelko Chovanec (7) z Medzibrodia (okr. Dolný Kubín). Už štyri roky je v bdelej kóme a rodičia sa o neho starajú doma. Veria, že príde deň, keď sa preberie a povie slová mama a otec. Teraz chlapcovi duševne pomáha čerstvo narodená sestrička.

Rodina Chovancová bola na grilovačke. Deti sa hrali s loptou, tá im zbehla do rieky a Marcelko šiel po ňu. Nešťastnou náhodou však do nej spadol a voda ho unášala. „Bolo to hrozné, rýchlo sme mu išli na pomoc. Podarilo sa mi ho vytiahnuť, ale bol v bezvedomí. V nemocnici ležal 3 mesiace a odvtedy je stále v kóme,“ vraví matka Elena Chovancová (29).

Už štyri roky sa o neho starajú doma a vôbec sa neobávajú, že opateru o synčeka nezvládnu. V nemocnici im vysvetlili, čo majú robiť, a ako ho majú cez sondu kŕmiť. „Cvičíme s ním Vojtovou metódou a rôzne ho polohujeme, aby nemal preležaniny,“ vraví vytrvalá matka, ktorej sa pred dvoma mesiacmi narodila dcérka Chiara. „Sú spolu v jednej izbe, a keď plače ona, pridá sa aj Marcelko. Alebo keď je hladný, začne mrnčať a malá začne plakať, akoby upozorňovala, že niečo sa deje,“ dodáva otec Vladimír (31).

Mladí rodičia veria, že chlapcov stav sa zlepší a bude sa môcť hrať so svojou sestričkou a s kamarátmi ako pred nehodou. Novým prírastkom do rodiny im však stúpli výdavky. Problém, ktorý sužuje rodičov, je auto. „Nemôžeme si dovoliť kúpiť väčšie, nemáme z čoho a do tohto sa nezmestí kočík ani invalidný vozík. Potrebovali by sme priestrannejšie, aby sa celá naša rodina pomestila. Veď so synčekom chodíme do nemocnice,“ nádeja sa otec.

Na Marcelkovo postihnutie dostávajú od štátu tisíc korún a jediné, čo im nadácia poskytla, bola biolampa v hodnote 50-tisíc korún. Rodina potrebuje pomoc a verí, že dobrí ľudia s milým srdiečkom existujú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu