Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prezidentskej stráži našli marihuanu aj pervitín!

Čestná stráž prezidenta Gašparoviča
Čestná stráž prezidenta Gašparoviča (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Elitný útvar, ktorý má chrániť prezidenta Ivana Gašparoviča, sa otriasa v drogovom škandále. Troch členov čestnej stráže zadržali v Petržalke po tom, ako im v BMW našli marihuanu.

Incident sa odohral 10. marca. "Policajti počas kontroly osôb, ktoré sa nachádzali vo vozidle spozorovali igelitové vrecko, do ktorého bolo zabalených niekoľko menších igelitových vreciek s obsahom zelenej sušenej rastliny. Na otázku, čo sa vo vrecku nachádza, jedna z kontrolovaných osôb sa vyjadrila, že sa jedná o marihuanu," uviedol bratislavský policajný hovorca František Peczár.

Po tomto náleze trojicu previezli na policajné oddelenie. Pri prehliadke našli u jedného z vojakov, Martina H. (30), vrecko s kryštalickou látkou. Priznal, že ide o pervitín. Martin čelí obvineniu z výroby a držania drog. Stíhajú ho na slobode, za mrežami však môže pobudnúť až 10 rokov.

Prezidentská kancelária zadržania členov stráže potvrdila. Jej hovorca Marek Trubač pripomenul, že v tej dobe neboli v službe a že previerky na alkohol a na drogy robieva pravidelne. Všetkých troch polícia testovala na prítomnosť drog v tele a výsledky boli negatívne. Obvinený Martin však už pred Prezidentským palácom nestráži. "Od 16.3.2011 už nie je v služobnom pomere profesionálneho vojaka," informoval Trubač.

Incident odsúdil aj minister obrany Ľubomír Galko. Prípad vojaka čestnej stráže považuje za osobné zlyhanie. "My máme veľmi účinný systém kontroly nielen na omamné látky, ale i alkohol. Pri takomto zlyhaní odchádza akýkoľvek príslušník ozbrojených síl bez nároku na výsluhový dôchodok, bez ohľadu na to, koľko má odslúžené. Naši príslušníci si veľmi dobre rozmyslia, či pre takéto zlyhanie budú riskovať sociálne náležitosti, ktoré im prináležia po zvyšok ich života," uviedol.

Škandál mala v roku 2003 aj hradná stráž v Česku. Niekoľko členov útvaru sa vtedy nechalo odfotiť pre internetové pornostránky. Povesť stráže poškodili aj informácie o užívaní alkoholu a drog.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu