Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Kauza deaflympiáda: Ruda aj Furda sa cítia nevinní!

Súd s Jaromírom Rudom Zobraziť galériu (9)
Súd s Jaromírom Rudom

Banská Bystrica – Až na ôsmy pokus sa podarilo stanoviť začiatok súdneho procesu so šéfom deaflympionikov Jaromírom Rudom. Je obžalovaný zo sprenevery 1,6 milióna eur.

Sedemkrát musela sudkyňa predbežné prejednanie obžaloby odložiť na iný termín. Ruda sa totiž väčšinou zo zdravotných dôvodov ospravedlnil.

Banskobystrický okresný súd dnes stanovil začiatok hlavného pojednávania so šéfom Slovenského deaflympijského výboru na 13. apríla. Do súdnej siene prišiel s justičnou strážou s putami na rukách, pretože ho momentálne vyšetrujú vo väzbe za iný podvod.

Ruda aj jeho spoluobžalovaný košický notár Stanislav Furda vyhlásili, že sú nevinní. „Nakoľko neboli splnené podmienky na dohodu o vine a treste, súd vytýčil hlavné pojednávanie,“ povedala hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná.

Ruda a košický notár Furda sú obžalovaní zo zločinu sprenevery. Podľa prokuratúry spreneverili 1,6 milióna eur, čiže takmer 50 miliónov korún. Peniaze pochádzali od sponzorov a mali ísť na zorganizovanie Deaflympiády 2011 vo Vysokých Tatrách.

Ruda mal dať do úschovy Furdovi 52 miliónov korún, ktoré neskôr previedli na rôzne účty a vrátili iba 3,5 milióna. „Mám jediné oprávnenie, aby som sa vyjadril a dal stanovisko v jeho mene, že sa cíti nevinný v plnom rozsahu,“ povedal Rudov obhajca Juraj Remšík.

Pred pojednávaním sa k prípadu nechcel vyjadriť ani košický notár. Obom hrozí za zločin sprenevery trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu