Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

V deaflympijskom škandále padajú prvé mená: Naletel exminister aj privatizér

Jaromír Ruda
Jaromír Ruda (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Neuveriteľné! Strojca medzinárodnej blamáže Jaromír Ruda, ktorý sedí v chládku kvôli obvineniam z podvodu za 12 miliónov eur, musí mať hrošiu kožu. Podľa našich zistení si neváhal požičiavať peniaze aj od vplyvných podnikateľov. Jedným z nich bol aj bývalý šéf Markízy a exminister hospodárstva Pavol Rusko.

„Bolo to asi tridsaťtisíc eur. Prišiel za mnou vlani, deň pred európskym pohárom nepočujúcich v Jasnej, že keď ich nezoženie, nebude tu deaflympiáda. To by bol pre mňa doslova šok, lebo som mu pomáhal zohnať sponzorov a partnerov a išlo tu už o miliardy. A on to ohrozil 30 tisícami, ktoré mu chýbali. Tak sme ešte na poslednú chvíľu tieto veci vybavovali,“ povedal nám exminister. Nakoniec však bol Rusko medzi šťastnejšími a Ruda mu peniaze vrátil. „Ako som sa dozvedel, požičal si na to zase od niekoho iného. Ten mal smolu,“ dodal Rusko.

Podľa našich informácií by mal byť jedným z poškodených aj podnikateľ Igor Klátik. Ten bol v minulosti tiež blízky politike, konkrétne strane HZDS Vladimíra Mečiara. Figuroval ako poškodený aj v kauze vydierania v mene šéfa HZDS. Spoločne s Mariánom Kočnerom ich mal vydierať muž vydávajúci sa za agenta SIS. S Klátikom sa nám dnes spojiť nepodarilo.

Rudu obvinila polícia tento týždeň po tom, čo ho zadržali pri pokuse o prekročenie štátnej hranice do Rakúska. Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii zistil, že Ruda si podvodne požičal najmenej od štyroch spoločností na zabezpečenie 17. Zimných deaflympijských hier vo Vysokých Tatrách 10 miliónov eur a olympijské zväzy o ďalší milión eur. Ako garanciu predložil pol miliónovú bankovú záruku z Bank of Columbia. Tá však bola fiktívna, bez reálneho krytia zo strany banky. Škandál kvôli zrušenej olympiáde pre nepočujúcich sa v ostatných dňoch dostal na popredné stránky svetovej tlače.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu