Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Súrodenci sa stretli po dvanástich rokoch

Stratení príbuzní sa po dlhom čase zvítali v Bystrej pri Humennom Zobraziť galériu (3)
Stratení príbuzní sa po dlhom čase zvítali v Bystrej pri Humennom

BYSTRÁ - To bolo radosti! Konečne sa stretli. Mentálne postihnuté deti z rozličných domovov, ale aj ich dospelí príbuzní, sa po rokoch odlúčenia stretli v rekreačnej oblasti Bystrá (okres Humenné). Dokonca sa našla aj súrodenecká dvojica - Denisa (12) a Július (14) - ktorí sa ešte nikdy v živote nevideli. Tretím do príbuzenskej partie bol ich ujo Ivan (9).

„Som veľmi rád, že som mohol Denisu konečne spoz nať. Mám ju rád, aj keď som ju ešte nevidel,“ zdôveril sa Julo. Na stretnutie, ktoré zorganizoval Domov sociálnych služieb (DSS) v Strážskom, pozvali osem rodín. „Za niektorých sa ich vychovávatelia ospravedlnili, sú totiž vo veľmi vzdialených domovoch, a tak nemohli pricestovať,“ vysvetlila Mária Hrubaničová, jedna z organizátoriek podujatia nazvaného Srdce srdcu. Deti sa síce dali dokopy len na tri dni, ale stálo to za to. „Niektoré sa spočiatku ostýchali, iné sú zase tak ťažko postihnuté, že si ani neuvedomovali, čo sa deje, ale myslím, že všetky majú z pobytu v Bystrej veľkú radosť,“ domnieva sa organizátorka.

Na s tretnutí došlo aj k nezvyčajným situáciám. Po rokoch sa napríklad zvítali nevlastní bratia, ktorí majú rovnaké krstné meno. Obaja sú Vojtechovia ( 41, 22) a k tomu majú sestru Aničku (19). „Zhodné mená im ani prinajmenšom neprekážajú. Starší Vojto svojho brata a sestru dokonca obdaroval hračkami a sladkosťami,“ povedala M. Hrubaničová. V budúcnosti majú pracovníci DSS Strážske v úmysle osobne vyhľadať rodičov postihnutých detí roztrúsených v rozličných domovoch, ktorí sa k svojim potomkom nehlásia. „Chceme ich presvedčiť, aby aspoň raz za čas svoje deti navštívili. Možno k nim nadobudnú lepší vzťah,“ robí si nádeje M. Hrubaničová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu