Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Parlamentní pracanti: Títo šiesti povedali za sedem mesiacov jedno slovo

Šiesti na lavici hanby
Šiesti na lavici hanby

BRATISLAVA - Akoby im jazyk vyrezali. V parlamente sa nájdu aj poslanci, ktorí za sedem mesiacov prehovorili len raz. Hneď prvý deň v práci počas sľubu poslanca. Paradoxne práve v ňom sľubovali, že budú plniť svoje povinnosti. Za krásny plat 3 tisíc eur mesačne sme však zatiaľ od nich počuli jediné slovo. „Sľubujem.“ A tam to zatiaľ celé aj skončilo.

Naposledy sa šestica odhodlala prehovoriť nahlas v sále parlamentu ešte v júli. Od vtedy iba ticho sedia, tlačia tlačidlá a berú plat. Len od začiatku volebného obdobia si vylepšili účet o 21 tisíc eur. Politológ Miroslav Kusý tvrdí, že vždy sa nájdu poslanci, ktorí sa priživujú. „V takejto veľkej skupine sú aj takí čo sa nechajú zvoliť a tým to pre nich skončilo. Nedá sa potom čudovať, že ich normálni ľudia nazývajú darmožráčmi,“ povedal nám Kusý.

Na lavici hanby sú traja Smeráci, dvaja národniari a jeden poslanec z SaS Ľuboš Majer. Tomu na rozdiel od kolegov slúži ku cti, že má zákonodarnú iniciatívu a z kolegami predložil viacero návrhov zákonov. Maroš Kondrót zo Smeru priznáva, že nepatrí medzi najväčších rečníkov, no tvrdí, že povedal určite viac ako jedno slovo. „ Nemal som žiadne plamenné prejavy, to je pravda, ale podľa mňa práca poslanca nespočíva len v tom ako veľa hovorí. Ale mám určite pripravené vystúpenia, a treba hodnotiť na konci volebného obdobia,“ tvrdí Kondrót.

O to, že pasivita nemusí vždy znamenať aj utajenie svedčí aj príklad poslanca Vincenta Lukáča. Ten síce zapĺňal stránky novín a časopisov, ale do teraz tiež v parlamente ešte neprehovoril. Národniar mal dnes vypnutý telefón. Sekunduje mu aj kolega zo strany Rudolf Pučík, ktorý sa v minulom volebnom období blisol niekoľkými vtipnými výrokmi. Šesticu ešte dopĺňajú smeráci Viktor Stromček a Ivan Varga. Naopak najväčším rečníkom je Richard Sulík. Údaje sú z nového internetového projektu dotankoch.sk, ktorý sa venuje mapovaniu práce poslancov.

Sľub poslanca

„Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života."

Zoznam mlčiacich

Ivan Varga - Smer
Viktor Stromček - Smer
Maroš Kondrót - Smer
Ľuboš Majer - Sas
Rudolf Pučík - SNS
Vincent Lukáč - SNS

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu