Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dotiahnutie kauzy by ozdravilo ovzdušie, tvrdí politológ

Štefanov by o imunitu mal prísť
Štefanov by o imunitu mal prísť (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Exministra Štefanova imunity pravdepodobne zbavia. Nájdenie vinníkov za miliardové škody pri nástenkovom tendri však bude oveľa ťažšie, myslia si oslovení analytici. Úspešné vyšetrenie kauzy by bol podľa nich precedens.

Okolo kauzy 3,6-miliardového nástenkového tendra je opäť živo. Vyšetrovatelia v súvislosti s ním obvinili štyroch ľudí. Chceli by aj piateho, Igora Štefanova, ale zatiaľ nemôže. Ako poslanec za SNS má totiž poslaneckú imunitu. Sprostredkovane teda požiadali parlament o jej zbavenie.

SNS hovorí o exhibicionizme, Smer sa nevyjadruje, ale poslanci štyroch koaličných strán sú za zbavenie imunity bývalého ministra výstavby.

"Predpokladám, že ho imunity zbavia, pretože nie je dôvod ho nezbaviť," myslí si politológ Ján Baránek. "Netrúfam si však odhadnúť, čo sa bude diať ďalej. Otázkou je, kto sú v tejto kauze vinníci a či nejakí vinníci sú. Možno exminister Štefanov pri výpovedi odhalí fakty, o ktorých nevieme," uviedol.

"Imunity by ho zbaviť mali," súhlasí s ním Miroslav Kusý. "Je to totiž otázka, ktorá dlho hýbe spoločnosťou a vláda má šancu dokázať, že to myslí s právom vážne." Ak by kauzu nástenkárov dotiahli do konca, podľa Kusého by to bol precedens, ktorý by ozdravil politické ovzdušie. "Zatiaľ je to tak, že vlády sa menia, ale zločiny sa stále kryjú," dodal politológ.

Martin Bútora považuje za správne, ak parlament umožňuje vyšetrovať ľudí s poslaneckým mandátom. "Zlepšuje to totiž právny stav na Slovensku," uviedol. "Kauza nástenkového tendra bola mimoriadne v popredí, symbolizovala všetky pochybenia minulej vlády," dodal pre Topky.

Štefanov je prvým poslancom v tomto volebnom období, ktorého chcú vyšetrovatielia zbaviť imunity. Nominant SNS pôsobil v minulom volebnom období ako minister výstavby a regionálneho rozvoja. Nastúpil po Mariánovi Janušekovi, ktorého musela SNS stiahnuť pre nástenkový tender po tlaku premiéra Roberta Fica. Fico napokon odvolal aj Štefanova.

Vyšetrovatelia v utorok obvinili aj istého M. J. Jeho iniciály sa zhodujú s predchodcom Štefanova, Mariánom Janušekom. Informácie o 3,6-miliardovom tendri boli vyvesené na neverejnej nástenke, odtiaľ dostala kauza svoje meno. V tendri uspel jediný účastník - konzorcium, v ktorom sú firmy Avocat a Zamedia blízke Jánovi Slotovi. Súčasťou zákazky boli niekoľkonásobne predražené logá, služby a televízne šoty.

Kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu aj Úradu pre verejné obstarávanie preukázali, že nástenkový tender bol v rozpore so zákonom. Tender napadla aj Európska komisia, ktorá začala konanie voči Slovensku pre porušenie Zmluvy o zriadení Európskeho spoločenstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu