Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na Rybníky pri Snine prišla za Harabinom necelá tretina sudcov

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

SNINA - V rekreačnej oblasti Rybníky pri Snine sa dnes koná zasadnutie Súdnej rady a jedným z najdôležitejších bodov programu je voľba členov disciplinárneho súdu.

Z 32 kandidátov pricestovali na východ Slovenska na pohovor desiati.

Jeden z kandidátov Milan Mitterpak sa svojej kandidatúry vzdal. "Nechcem byť kandidátom politickej moci, ktorá na moje sklamanie rovnako ako predošlá politická moc nerieši skutočné problémy justície, ale dokonca prijíma protiústavne zákony týkajúce sa justície," uviedol vo svojom stanovisku Mitterpak.

Zasadnutie v Snine nie je podľa predsedu Súdnej rady Štefana Harabina nie je nič mimoriadne, mnohí kandidáti však na východ Slovenska nepricestovali. "Niektorí sa ospravedlnili, niektorí prišli, adepti na disciplinárnych sudcov si musia zvykať, že Súdna rada jednoducho nie je iba štatistický úrad, ktorý odklepne to, čo jej politici pripravia," povedal Harabin. Zároveň dodal, že justícia sa nedá riešiť od zeleného stola a aj vláda mala výjazdové rokovania.

"My sme navštívili dva okresné súdy a v stredu navštívime Krajský súd v Prešove, nie je to samoúčelné rokovanie na východe Slovenska," poznamenal.

Výjazdové zasadnutie Súdnej rady sa nepozdáva Zuzane Wienk z Aliancie fair-play. "Najviac mi prekáža to, že nie je žiadny praktický či logický dôvod, prečo Súdna rada má zvyšovať svoje náklady a zasadať mimo svojho sídla, kde má vytvorené všetky administratívne a technické podmienky," konštatovala.

Náklady na zasadnutie v Snine Harabin nekonkretizoval. "Faktúra bude zverejnená na internete, nechcem si vymýšľať sumy, určite sú to smiešne sumy, sú tu menšie ceny ako v Bratislave," uviedol.

Sninské rybníky ako miesto rokovania sa stalo predmetom sporu medzi Harabinom, sudcami a ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou. Ministerka ho minulý týždeň označila "demonštráciu veľkej neúcty a možno až zlomyseľnosti k členom súdnej rady", Harabin ju naopak obvinil zo snahy "umelo vyvolávať konflikt". Podľa nej to možno považovať aj za prejav slabosti, lebo dostupnosť rokovania v hoteli na Sninských rybníkoch bude pre novinárov a mimovládne organizácie iná ako v Bratislave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu