Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Harabin je urazený, pre ZOJ však morálne neprijateľný

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Združenie za otvorenú justíciu (ZOJ) odmieta kritiku predsedu Súdnej rady Štefana Harabina, že na konferenciu Nadácie otvorenej spoločnosti Súdnické reformy – minulosť a budúcnosť organizátori nepozvali žiadneho člena Súdnej rady.

„Združenie za otvorenú justíciu dlhodobo kritizuje činnosť Súdnej rady v pôvodnom zložení a považuje ju za jednu z príčin súčasného stavu súdnictva, ktorý sa snažíme zmeniť. Z týchto dôvodov sme Súdnu radu nepovažovali za partnera na tento druh konferencie. Osoba doktora Harabina je pre nás morálne neprijateľná a musíme ho rešpektovať len z titulu jeho funkcie. Pokiaľ doktorka Hanzelová (členka Súdnej rady-pozn.red.) prejavila záujem zúčastniť sa na konferencii, bez problémov sme jej to umožnili,“ uviedla Katarína Javorčíková zo sudcovskej iniciatívy Za otvorenú justíciu.

Predseda Súdnej rady Štefan Harabin sa cíti dotknutý, že jeho a ani žiadneho zástupcu zo Súdnej rady nepozvali na konferenciu Nadácie otvorenej spoločnosti Súdnické reformy – minulosť a budúcnosť. „Plne chápem, že nepozvali nikoho, kto má iný názor, nakoľko dokázať si vypočuť pravdu a príklady z praxe je náročné. Je to vlastne konferencia budúcich politických a totalitných súdnych funkcionárov,“ uviedol Harabin. Informoval o tom hovorca Súdnej rady Michal Jurči.

Konferencia bola zvolaná pre sudcov, nebol tu úmysel pozývať predsedov súdov, resp. členov Súdnej rady, reagoval na Harabinovu výhradu Miroslav Gavalec zo sudcovskej iniciatívy Za otvorenú justíciu, ktorá konferenciu spoluorganizuje. „Domnievam sa, že tu je dostatočne reprezentatívny výber sudcov z najvyššieho súdu, krajských súdov ako aj zo súdov okresných a limitácia možného počtu účastníkov nedovolila pozvať väčší počet ľudí,“ vysvetlil Gavalec.

Na konferencii sú traja členovia Súdnej rady, Ida Hanzelová a dvaja noví členovia Jozef Vozár a Ľudmila Babjaková. Hanzelová dostala pozvánku na svoje meno vo štvrtok večer. Potvrdila, že sa bude na konferencii vyjadrovať ako členka Súdnej rady. Babjakovú a Vozára nepozvali ako členov Súdnej rady, no Babjaková potvrdila, že poznatky prenesie do rady.

Konferencia Súdnické reformy: minulosť a budúcnosť sa koná dnes od 9:00 v Bratislave, zúčastňuje sa na nej aj predsedníčka vlády Iveta Radičová. Spoluorganizátorom podujatia je nezávislá sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu. Združenie vyzýva k zmenám v súdnictve, okrem iného tiež kritizovala, že Harabin nevysvetlil svoje kontakty s údajnými predstaviteľmi podsvetia.

Účastníci konferencie si vypočujú príspevky na témy vonkajšie a vnútorné zasahovanie do výkonu súdnictva, profesionálne a etické kritériá pre výkon funkcie sudcov, európsky štandard postavenia sudcov, kontrola súdnictva verejnosťou a dôveryhodnosť súdnictva. Cieľom podujatia je podľa organizátorov popísať situáciu a "určiť diagnózu súčasného stavu justície" v regióne V4, zadefinovať príčiny problémov a hľadať riešenia smerom k nezávislému a otvorenému súdnictvu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu