Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Telom chcel zastaviť tanky

Dcéry Jozefa Leváka Ružena Luptáková a Eva Bednárová pri pamätnej tabuli ich otca.
Dcéry Jozefa Leváka Ružena Luptáková a Eva Bednárová pri pamätnej tabuli ich otca.

ZVOLEN - Za smrť svojho otca dostali stotisíc korún! Pred 38 rokmi chcel Jozef Levák († 37) vo Zvolene zastaviť sovietsky tank vlastným telom. Písal sa rok 1968, ľudia si šepkali o okupácii. Jozefovi Levákovi sa však tento zúfalý skutok nepodaril. Odvčera má vo Zvolene svoju pamätnú tabuľu.

„Za smrť nášho otca sme za Dubčeka dostali stotisíc korún,“ spomína dcéra Jozefa Leváka Ružena Luptáková (46). „Ocko mi však veľmi chýbal, jeho smrť nič nenahradí.“ V tom čase mala 9 rokov. Otec štyroch detí zo Slovenskej Ľupče pracoval vo Zvolene ako šofér.

V deň okupácie presne o 16.45 hod. si na Námestí SNP, neďaleko priechodu na Trhovú ulicu, ľahol pod tank: „Vlastným telom chcel zastaviť kolónu tankov, už prvý z nich mu však nedal šancu,“ hovorí zvolenský viceprimátor Vladimír Šedo.

„Nezostalo z neho nič,“ so slzami spomína ďalšia dcéra Jozefa Leváka Eva Bednárová. Jej otec sa tak stal jedinou obeťou v Československu, ktorú takto usmrtil okupantský tank. „Prišli nám to povedať policajti, boli sme v šoku,“ spomínajú obe dcéry.

Pamätnú tabuľu vytvoril výtvarník Fero Guldan, mesto na ňu vyčlenilo 220- tisíc korún. Autorom textu na tabuli je Ľubomír Feldek. Rodina je mestu vďačná za takúto spomienku na ich otca, no boli by radšej, keby sa mesto lepšie postaralo o jeho hrob. Oni to vraj pre vzdialenosť nestíhajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu