Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Chren by mal v rezorte skončiť a nastúpiť ako poslanec

Martin Chren
Martin Chren (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren by mal dnes odstúpiť zo svojej funkcie a následne zasadnúť do poslaneckej lavice.

Informovala o tom televízia TA3. Podľa zdrojov blízkych strane Sloboda a Solidarita by sa mal vrátiť späť do parlamentu ako poslanec, ostane však aj poradcom ministra hospodárstva Juraja Miškova. Jeho odstúpenie z funkcie podľa dôveryhodného zdroja nesúvisí so žiadnou politickou dohodou medzi stranou SaS a zoskupením Obyčajní ľudia.

O dôvodoch by mal Chren informovať na tlačovej konferencii ešte dnes popoludní.

Chren bol aktérom nedávnej kauzy Hayekovci. Firma Hayek Consulting, v ktorej Chren pred vstupom do politiky pôsobil, mala údajne profitovať z tendra na ministerstve financií, ktoré vtedy riadil nominant Smeru-SD Ján Počiatek. Podmienky tendra vtedy nesplnila žiadna iná firma a dvaja konkurenti mali byť údajne prepojení s Hayek Consulting.

Prípad prešetroval aj Najvyšší kontrolnú úrad, výsledky kontroly napokon rozhodli, že ho premiérka neodvolala. Hayekovci zinkasovali za minulej vlády od rezortu financií za tri roky viac ako 1,5 milióna eur.

Závery previerky NKÚ hovoria, že hayekovci použili financie v súlade s uzavretými zmluvami. Pochybenie pripísal úrad ministerstvu financií pod bývalým vedením, ktoré zle nastavilo podmienky. Firma Hayek Consulting pripravovala pre bývalé vedenie rezortu financií projekt pre samosprávy, kontrola NKÚ odhalila aj to, že 95 percent materiálov bolo v niektorých prípadoch totožných.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu