Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Miškov: Na odvolávanie Chrena nevidím najmenší dôvod

Juraj Miškov
Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) výsledok kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) v kauze hayekovci neprekvapil. Novinárom dnes povedal, že tak ako predpokladal, NKÚ preukázal zavinenie na strane ministerstva financií, nie na strane Hayek Consulting.

"Som presvedčený, že to je bodka za touto kauzou," uviedol dnes po podpise delimitačného protokolu medzi rezortmi zahraničných vecí a hospodárstva minister Miškov.

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) v minulosti vyhlásila, že ak NKÚ neskonštatuje transparentnosť, efektívnosť a hospodárnosť týchto kontraktov, štátni tajomníci ministerstiev hospodárstva a dopravy Martin Chren (SaS) a Ivan Švejna (Most-Híd) budú musieť zo svojich postov odísť. Kým Švejna funkciu opustil, Chren v nej zotrval. Predsedníčka vlády sa zatiaľ k osudu Chrena nevyjadrila. Kompetencia odvolať štátneho tajomníka je však v rukách ministra. "Nevidím najmenší dôvod vzhľadom na správu NKÚ," vyhlásil Miškov. Zároveň poznamenal, že Chren má právo sám sa rozhodnúť odstúpiť kedykoľvek a z akýchkoľvek dôvodov.

Najvyšší kontrolný úrad po takmer dvoch mesiacoch konštatoval, že takmer dva mil. eur, ktoré zinkasovala firma Hayek Consulting od bývalej vlády, boli použité v súlade s uzatvorenými zmluvami. Spolumajitelia Hayek Consulting Martin Chren a Ivan Švejna dostali po voľbách miesta štátnych tajomníkov na ministerstvách hospodárstva a dopravy. Od roku 2007 pritom získali hayekovci niekoľko zákaziek od ministerstva financií a NADSME. Najvyšší kontrolný úrad pri kontrole zmluvy zistil, že Hayek Consulting urobila, čo sa od nej požadovalo. Chybu konštatoval v samotnom zadaní, za ktoré je zodpovedné ministerstvo a NADSME.

Nastavením lepších podmienok mohli ušetriť štátu tisíce eur. Podľa hovorkyne NKÚ Lenky Nosáľovej úrad pri kontrole zistil v prípade ministerstva financií tri prípady nezabezpečenia hospodárneho použitia finančných prostriedkov a v prípade NADSME jeden takýto prípad. Pre údajné tunelovanie už muselo odstúpiť celé vedenie NADSME.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu