Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Premiéri V4 v Bratislave podporili bieloruskú opozíciu

Summit krajín V4 v Bratislave
Summit krajín V4 v Bratislave

BRATISLAVA - Predsedovia vlády takzvanej Vyšegrádskej štvorky, teda Česka, Slovenska, Maďarska a Poľska, spolu s predsedami vlád Rakúska a Nemecka na dnešnom rokovaní v Bratislave podporili bieloruskú opozíciu, ktorá je vystavená tlaku autoritatívneho režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. V spoločnom vyhlásení zároveň vyzvali Minsk, aby prepustil aktivistov, ktorí skončili po vlaňajších protestných akciách proti výsledkom prezidentských volieb vo väzení.

"Rezolútne vyzývame bieloruské úrady, aby okamžite prepustili a rehabilitoval všetkých politických väzňov. Požadujeme zastavenie politických represií a prenasledovanie opozície, nezávislých médií a občianskej spoločnosti. Žiadame vládu Bieloruska, aby zabezpečila úplné rešpektovanie a dodržiavanie ľudských práv a základných slobôd bieloruských občanov," píše sa v dokumente.
    

V minuloročných bieloruských prezidentských voľbách s jasnou väčšinou hlasov obhájil funkciu Lukašenko, ale opozícia voľby označila za zmanipulované.
Následné demonštrácie proti výsledkom boli tvrdo potlačené. Bieloruská justícia už pripravuje proces proti niekoľkým desiatkam ľudí, ktorým hrozí až 15 rokov väzenia.
    
Bieloruskí opoziční aktivisti sa môžu spoliehať na veľkú podporu Európskej únie. Tá koncom januára Lukašenkovi a ďalším viac než 150 predstaviteľom tamojšieho režimu zakázala vstúpiť na svoje územie a zmrazila ich finančné aktíva v dvadsaťsedmičke. Začiatkom tohto mesiaca Európska komisia prisľúbila výrazné zvýšenie finančnej pomoci pre občiansku spoločnosť v Bielorusku.
    
Premiéri štátov V4 dnes v deň 20. výročia vzniku tohto zoskupenia rokovali spolu so šéfmi vlád Rakúska, Nemecka a Ukrajiny. Témou rozhovorov boli tiež dôsledky hospodárskej krízy, energetická a potravinová bezpečnosť a ďalšie rozširovanie Európskej únie.



Summit V4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu